Згідно частини 7 статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міський голова не рідше одного разу на рік звітує про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадянами.

Сьогодні ми знову разом, аби  озирнутися у минулий рік і підбити підсумки спільної роботи. Пропоную вашій увазі  інформацію про те, що вдалося зробити впродовж 2018 року, та над вирішенням яких проблем необхідно працювати надалі.

Зважаючи на те, що фінансовою основою місцевого самоврядування є Бюджет міста, коротко зупинюся на підсумках його виконання.

Щорічно на основі показників наданих фінансовим управлінням, апарат міської ради та виконкому розробляє проект міського бюджету, який відповідає вимогам Бюджетного кодексу України та Закону України про державний бюджет на відповідний бюджетний період. Даний проект розглядається на засіданні виконавчого комітету та подається на затвердження відповідної ради. Саме за рахунок коштів бюджету здійснюється фінансування заходів, затверджених в міських програмах.

Уточнений річний план доходів загального фонду міського бюджету Бершадської міської ради на 2018 рік без урахування субвенцій склав 20 млн. 170 тис. грн.  які станом на 1січня2019 року виконано на суму  20 млн. 809 тис. грн., що у відсотковому відношенні до річної суми становить 103,17%.Уточнений річний план доходів спеціального фонду міського бюджету Бершадської міської ради на 2018 рік без урахування трансфертів склали 1 млн. 333 тис. грн., які виконано на суму  1 млн. 314 тис. грн., що у відсотковому відношенні становить  98,8%.Основними наповнювачами бюджету є акцизний податок, який становив 30,4 % всіх власних надходжень та єдиний податок який становить 42 %.

Окрім того до міського бюджету надходили офіційні трансферти – дотації та субвенції з бюджетів різних рівнів  в сумі 8 млн. 352 тис. грн. Варто зазначити, що від продажу земельних ділянок, додатково до міського бюджету надійшли кошти в сумі 196 тис.грн.

Основний напрям роботи міської ради впродовж минулого, так і на майбутні роки, зазначається у програмі соціально-економічного розвитку яка затверджується радою. Також ми працюємо на виконання інших цільових програм, які були затверджені на період 2016-2020 років.

Звісно, одним із головних напрямків у нашій роботі, є забезпечення стабільного функціонування комунальних закладів та установ нашого міста, які в свою чергу, надають житлово-комунальні та соціально-культурні послуги жителям нашого міста. Тому, загальний обсяг видатків на виконання міської програми розвитку житлово-комунального господарства міста та поповнення статутних капіталів комунальних підприємств, станом на 1 січня 2019 року склав 2 млн. 228 тис. грн.

Робота комунальних підприємств нашого міста, здійснюється відповідно до статутних документів та відповідного фінансування.

Зокрема,   КП «Бершадьринок», надає послуги по утриманню торгівельних місць відповідно до санітарних норм по вул. Я. Мудрого (Леніна), алея вул. Я. Мудрого (Леніна),  вул. 1 Травня, пров. 1 Травня

На підприємстві згідно штатного розпису працює 10 чоловік, Вартість  послуг наданих підприємством, у 2018 році становила 20 грн.  Сума отриманих коштів від реалізації наданих послуг у 2018 році, склала 1070 тис. грн.. в т.ч.  178,3 тис. грн. ПДВ. Отримані прибутки, підприємством направлені на сплату податків, заробітну плату, оплату електроенергії, та товарно-матеріальних цінностей.

Крім того, за рахунок власних коштів, КП «Бершадьринок»  виконало роботи по прокладанню труб від арт свердловини  що розташована на території підприємства, з під'єднанням їх до мережі водогонів прилеглих вулиць, для забезпечення водою жителів в районі  спиртового заводу.

У 2011 році,  Флоринською сільською радою,  у власність територіальної громади міста, передано сміттєзвалище на якому комунальне підприємство «Бершадьринок», як балансоутримувач, проводить зберігання та захоронення твердих побутових відходів від підприємств, установ, населення міста та села Флорино. 

Фінансування даних робіт повністю проводиться за рахунок коштів міського бюджету без залучення коштів громадян міста та підприємств. Для жителів міста, при розрахунку тарифів на вивезення твердих побутових відходів, оплата зберігання та захоронення відходів не враховується.  Зважаючи на те, що  на міському сміттєзвалищі захоронюються відходи сусідньої територіальної громади, Флоринська сільська рада відшкодувала оплату вказаних послуг на суму 60 тис.грн.  З бюджету міста, на утримання сміттєзвалища у 2018 році виділено 608,4 тис. грн.  Впродовж 2018 року, на міському сміттєзвалищі захоронено 2300 тонн або 7188 м3 побутових відходів. Розуміючи вимогу сьогодення з роздільного сміттєсортування, з міського бюджету виділено кошти в сумі – 360 тис. грн.  на виконання робіт з проектування «Нове будівництво сміттє-сортувального комплексу твердих побутових відходів», що знаходиться на землях Флоринської сільської ради.   На даний час, відповідна документація знаходиться на стадії проходження експертизи. Таким чином, в найближчий час, наше місто приєднається до європейської практики сміттєсортування.

Не залишається поза належною увагою, забезпечення мешканців міста, бюджетних установ та організацій, послугами з централізованого водопостачання та водовідведення, яке здійснює дочірнє підприємство «Бершадь-водоканал». На балансі Бершадської міської ради, знаходяться 8 об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства. Впродовж 2018 року,  підприємством оперативно проводились роботи, пов’язані з ліквідацією наслідків аварійних ситуацій на каналізаційних насосних станціях, артезіанських свердловинах, очисних спорудах каналізації та водопровідно-каналізаційних мережах міста. Для проведення поточного та капітального  ремонту даних об’єктів, за 12 місяців звітного року, використано 56 тис. грн.  За отримані кошти, здійснено ремонт  4 глибинних насосів на артезіанських свердловинах , замінено: двигун насоса артезіанської свердловини; 48 м водопроводу по вул. Героїв України; запірну арматуру в водопровідних колодязях по вул. Василя Думанського, вул. Ярослава Мудрого, вул. Черняховського, вул. Інтернаціональній, вул. Січових Стрільців, провул. Черняховського, вул. Героїв України, вул. Будкевича, вул. Шевченка, вул. Іполита Зборовського, вул. Гоголя. Крім того, замовлено та оплачено дозвільну документацію для отримання дозволу на викиди на очисних спорудах каналізації, біоставках, каналізаційній насосній станції Бершадь-2 та полях фільтрації Бершадь.  Таким чином, впродовж 2018 року,  для потреб населення та організацій  міста,  забезпечено якісне постачання 184 тис.м3 води.  Собівартість на 1мз виробленої продукції  за звітний період по водопостачанню склала 12,69грн., (при середньому тарифі 11,7грн), та  23,9 грн. по водовідведенню (при середньому тарифі 23,55 грн).       

Розуміючи, що потреба у водопостачанні з кожним роком зростає,  у 2017 році,  ми розпочали роботи по реконструкції водогону в районі спиртового заводу із загальною вартістю робіт відповідно до укладеного договору - 520 тис. грн.  На даний час, роботи завершені та проведено відповідне тестування водогону.  Варто зазначити, що в минулому році також  замовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію очисних споруд каналізації загальною вартістю 406 тис. грн.  Зважаючи на те, що реконструкція водо-каналізаційної мережі нашого міста, залишається одним із нагальних питань та відповідно потребує часу та чималих витрат, тому роботи в цьому напрямку, й надалі будуть продовжуватись.

Що стосується діяльності ще одного комунального підприємства  “Бершадь-Сервіс”, варто зазначити, що дане  підприємство надає основні послуги з:

  • обслуговування багатоквартирних будинків житлового фонду міста Бершадь;
  • вивезення твердих побутових відходів від населення міста та юридичних осіб;
  • благоустрою міста та міських кладовищ;
  • утримання та поточного ремонту дорожнього покриття на вулицях, що перебувають в комунальній власності територіальної громади;
  • технічного обслуговування та монтажу ліній (обладнання) вуличного освітлення.Пропоную кожен із цих пунктів проаналізувати окремо.

На обслуговуванні підприємства, перебувають 55 багатоквартирних житлових будинків загальною площею 76, 8 тис. м2, з якої 75, 6 тис. м2 зайнято населенням і 1,2 тис. м2  юридичними особами, які розташовані в багатоквартирних будинках та виведені з житлового фонду (перукарні, аптеки, магазини, стоматологічні кабінети, тощо).  Впродовж 2018 року,  для надання послуг з обслуговування багатоквартирних будинків житлового фонду міста Бершадь, використано  653, 3 тис. грн.,

Відповідно до балансу землі, в місті рахується 43 гектари земель загального користування (площі, парки, вулиці, сквери), благоустрій на яких здійснюється підприємством, за рахунок коштів міського бюджету, на що протягом 2018 року, профінансовано 3 млн. 181 тис. грн.. З них, найбільша частина видатків, передбачає виконання робіт по благоустрою міста - 1 млн. 575 тис. 500 грн.

Належне фінансування, дає змогу забезпечити поточний ремонт вуличного освітлення, монтаж обладнання систем вуличного освітлення (нові лінії), оплату за спожиту електроенергію по вуличному освітленню, благоустрій парків та скверів, послуг з прибирання міста, та утримання міських кладовищ.

Крім того, забезпечується обслуговування та належне утримання дорожнього покриття на вулицях, що перебувають в комунальній власності територіальної громади міста. Зокрема, виконано поточний ремонт  доріг по вул. Ярослава Мудрого, Шевченка, Іполита Зборовського, Черняховського, Матросова, Миколи Холодівського, Пушкіна, Маяковського та Юрія Коваленка, на загальну суму 493, 1 тис. грн. Традиційно, після закінчення осінньо-зимового періоду, в місті  виконуються роботи по нанесенню дорожньої розмітки та пішохідних переходів на що, в минулому році з міського бюджету виділено 184 тис. грн.

Для належного забезпечення  дорожнього руху у 2018 році, по місту встановлено та відновлено 36 дорожніх знаків на загальну суму 135 тис.грн. Кількість відеокамер зовнішнього спостереження на території нашої громади доведено до 15 одиниць, інформація з яких передається на пункт цілодобового чергування Бершадського відділу поліції.

Зазначу, що в місті не припиняються також роботи  з технічного обслуговування та монтажу ліній вуличного освітлення, які передбачають заміну ламп вуличного освітлення, обслуговування існуючих та монтаж нових ліній вуличного освітлення. Загалом, у 2018 році замінено та встановлено 283 енергозберігаючі лампи зовнішнього освітлення, 68 світильників та 1,9 км нових ліній, що є іще одним важливим кроком до системного енергозбереження та економічного споживання ресурсів.  Нові лінії вуличного освітлення змонтовано по вул. Гагаріна (частково), вул. Квартальній, вул. Незалежності, провул. Поповича та біля колишнього цегельного заводу, вул. Леонтовича, частково вул.Транспортна.  Для оперативного реагування та якісного забезпечення потреб громади потреб в частині вуличного освітлення, в минулому році  для підприємства КУП «Бершадь-сервіс», придбано автопідйомник.

Крім того, комунальним підприємством вчасно здійснено роботи з підготовки житлового фонду міста та інженерних мереж до експлуатації під час опалювального сезону 2018-2019 років. Зокрема, проведено поточні ремонтні роботи міської тепломережі шляхом часткової заміни 13 метрів трубопроводу, перевірено й частково замінено запірну арматуру в теплопровідних колодязях, здійснено роботи по заміні частин внутрішньобудинкових мереж теплопостачання, водопостачання та водовідведення. Що стосується опалювального сезону 2018-2019 років, виробник теплової енергії ПП “АВКУБІ” та постачальник теплової енергії  ТОВ “ВІН-ТЕП” провели регламентні роботи на підпорядкованих об’єктах, які їм передані в безоплатне тимчасове користування, та отримали повний перелік дозвільної документації, необхідної для провадження відповідного виду діяльності в місті.За результатами опалювального сезону 2017-2018 років в місті вчасно й оперативно ліквідовано 4 аварійні ситуації, а з початку опалювального сезону 2018-2019 років – 3 аварійні ситуації, які мали місце по вул. Інтернаціональній, Будкевича та Героїв України (на території дитячого ігрового майданчика). Слід сказати, що дані роботи виконувались шляхом консолідації зусиль комунального унітарного підприємства “Бершадь-Сервіс” та ТОВ “ВІН-ТЕП”, що й дало змогу оперативно реагувати на подібні проблеми та не залишати мешканців міста, працівників бюджетних установ та організацій без тепла.

Окремо зазначу про перспективи опалювального сезону в масиві багатоквартирних будинків, розташованих по вул. Героїв України.  Враховуючи вкрай незадовільний стан підвального теплового пункту, зношеність котельного обладнання, застарілість підземної теплової мережі, низький рівень платіжної спроможності населення, а також відсутність газифікації у місті природним газом, було прийнято рішення про переведення будинків №7,№9,№10 та №14, розташованих за адресою вул. Героїв України на електричне опалення, як це було зроблено в попередньому році з будинками №38 та №40, розташованих за адресою вул. Шевченка. Так, виконкомом Бершадської міської ради підготовлено перелік необхідних документів й направлено їх на розгляд ПАТ “Вінницяобленерго” з метою отримання технічних умов, на підставі яких розробляється відповідна проектно-кошторисна документація.

 Звісно, не секрет що  настання опалювального сезону в Бершаді, з острахом чекаємо і ми, як представники громади, так і сама громада міста, розуміючи що кожен опалювальний період для споживачів централізованого теплопостачання може бути останнім. Дійсно, ситуація із централізованим теплопостачанням у місті, з року в рік стає критичнішою, і на скільки нам вдасться утримувати її власними силами без природньої газифікації міста та району – не відомо. Тому, звісно хотілося б, щоб до цієї надзвичайно важливої проблеми, долучилися  реальними справами державні органи влади, адже будь-яке зволікання у вирішенні цього питання, може призвести до непередбачуваних наслідків.

Крім комунальних підприємств, з міського бюджету забезпечується діяльність  трьох  дошкільних навчальних закладів міста, в яких функціонують 25 груп та щорічно виховується близько 540 вихованців віком від одного до шести років. Видатки на утримання дошкільних закладів у 2018 році склали - 12 млн. 611 тис. грн. 

Педагогічним працівникам відповідно до Закону України «Про дошкільну освіту» та Закону України «Про освіту» вчасно та в повному розмірі виплачено заробітну плату та матеріальну допомогу на оздоровлення, грошову винагороду, доплату за вислугу років та престижність праці.

На виконання Наказу міністерства освіти і науки України №667 від 21.11.2002р., виконавчим комітетом встановлено  розмір плати за харчування дитини в дошкільних навчальних закладах міста. Так, з 1.01.2016 року, розмір плати харчування дитини  становить не менше 60%. та з 1 січня 2018 року складає:

  • для дітей ясельного віку - 17 грн. та садкового віку - 24 грн.

Тобто,  розмір плати для батьків  з 01 січня 2018 року складає 60%  вартості,

  • 10 грн. 20 коп. для дітей ясельного віку та 14 грн. 40 коп. для дітей садкового віку

Для більш детальної інформації,  зупинюсь на інформації по кожному із дошкільних закладів окремо.

Дитячий навчальний заклад «Пролісок», є найменш чисельним в порівняні з іншими дошкільними закладами нашого міста.  У 2018 році, заклад  відвідували – 43 дитини.  Діти пільгових категорій, харчуються та відвідують садочок безкоштовно, тобто, за рахунок міського бюджету.                                      

Як і в попередні роки діяльності закладу, зберігається позитивна тенденція у забезпеченні вихованців якісним харчуванням, на що у 2018 році, використано 60 тис.грн.  У зв'язку з тим, що даний заклад користується пічним опаленням, для належної організації роботи в осінньо-зимовий період, придбано необхідну кількість дров.  Загалом для  оплати комунальних послуг та  енергоносіїв профінансовано -87,7 тис.грн.  Зрозуміло, що для надання якісних освітніх послуг, необхідні й інші належні умови зокрема  забезпечення в достатній кількості канцелярським , господарчим та іншим приладдям.  Так,  впродовж 2018 року, додатково придбано пожежний інвентар, постільну білизну, пило збирач, електроконвектор, килим та інші господарчі товари.Для методичного забезпечення педпрацівників,  здійснено передплату періодичних видань, та закуплено необхідне канцелярське приладдя.Загалом, для організації освітнього процесу  в ДНЗ «Пролісок» , з міського бюджету  у 2018 році, виділено фінансування в розмірі 1млн. 107 тис.грн .

Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №3 «Малятко» введений в експлуатацію 1983 року, тобто 35 років тому. Але не зважаючи на цей вік, колектив та засновник – Бершадська міська рада, постійно працюють над удосконаленням матеріально-технічної бази, підтриманню її у робочому стані. Звісно, основна частина фінансування забезпечує першочергові видатки: заробітна плата працівників, а їх у закладі 57,  послуги з теплопостачання, водовідведення, тощо. У 2018 році, в дитячому закладі функціонувало 12 груп, в яких виховувались 240 дітей віком від 1-го, до 6-ти років. Зважаючи на те, що за кілька років нам вдалося суттєво покращити матеріально-технічну базу закладу, суттєво покращився навчально-виховний процес, про що свідчать систематичне  проведення  на базі закладу тематичних заходів районного рівня.В дошкільному закладі, не припиняється  проведення належної роботи, щодо дотримання стандартів харчування, зокрема, використання набору продуктів,  які містять усі необхідні харчові компоненти, вітаміни, мікроелементи відповідно до вікових фізіологічних потреб дитячого організму. Крім того, дітям за рекомендацією лікарів забезпечується  дієтичне харчування.Для дотримання соціальних стандартів, дітям з будинку сімейного типу, дітям учасників АТО, з малозабезпечених сімей та сімей переселенців, у дитячому закладі забезпечено безкоштовне харчування.Для організації систематичного планового медичного обслуговування дітей та профілактики дитячих захворювань, у дитячому закладі «Малятко», забезпечено роботу медичного пункту. При розробці програму міського бюджету, ми в першу чергу  намагаємось врахувати крім першочергових, додаткові потреби наших садочків. Зважаючи на те, що певна категорія обладнання з часом зношується, намагаємось в найкоротші терміни здійснити їх заміну. Так, у 2018 році, за кошти міського бюджету додатково придбано комплекти ігрових майданчиків, комп'ютер, багатофункціональний пристрій та морозильну камеру для нашого «Малятка». Враховуючи значний період  функціонування закладу, система внутрішнього водовідведення також  потребує   оновлення, тому в минулому році виготовлено проектно-кошторисну документацію на проведення  капітального ремонту  водопроводу на суму – 27.246,00 грн. Загалом, на потреби дитячого навчального  закладу  «Малятко», у 2018 році  виділено 6млн.120тис. 700 грн.   

Не залишається поза належною нашою уваго, дитячий дошкільний заклад «Сонечко», який у 2017 році, відсвяткував свій ювілей - 50 років від дня заснування.  Як на мою думку, заклад має бездоганну репутацію серед жителів нашого міста.На даний час, садочок відвідує 250 дітей. Працює 11 груп, з них 2 групи раннього віку. Заклад здійснює зобов’язання, щодо інтегрування та розвитку дітей з особливими освітніми потребами. Разом з компетентним підходом в частині виховного процесу дошкільнят, на належному рівні зберігається матеріально-технічне забезпечення закладу. Зокрема, у 2018 році на завершення капітального ремонту який передбачав утеплення фасаду приміщення,  з міського бюджету використано 520 тис. грн. Крім того, за звітний період, в цьому закладі проведено капітальний ремонт адмінприміщень на загальну суму 1млн.285тис. грн.Задля комфортного перебування у закладі наших дошкільнят та  якісного забезпечення навчально-виховного процесу, в минулому році з міського бюджету виділені необхідні кошти та додатково придбано дитячі ліжка, парти, столи та інші меблі, пральну машину та сушку, сантехніку та інші необхідні господарчі товари. Для методичного забезпечення педпрацівників,  здійснено передплату періодичних видань, та закуплено необхідне канцелярське приладдя.Загалом, на утримання дитячого навчального закладу «Сонечко «ясла-садок», використано 5млн. 494 грн

  Традиційним, впродовж  кількох років, є придбання для маленьких вихованців наших дитячих закладів, новорічних подарунків, адже забезпечення насиченого, радісного та яскравого проживання найважливішого періоду людського життя – дитинства, наш прямий обов'язок. 

ЗАГАЛЬНООСВІТНІ  НАВЧАЛЬНІ  ЗАКЛАДИ

З 2014 року, наша країна увійшла в процес децентралізації, який передбачає передачу повноважень і фінансів від державної влади якнайближче до людей - органам місцевого самоврядування.

Проте, незважаючи на те, що  загальноосвітні заклади міста не знаходяться в управлінні нашої територіальної громади, для забезпечення заходів у сфері охорони дитинства, з міського бюджету впродовж 2018 року, виділено 735 тис. грн.., чим забезпечено   безкоштовне  харчування учнів 1-4 класів.

З метою залучення додаткових коштів на реалізацію проектів у сферах енергозбереження загальноосвітніх закладів, у 2018 році подано два проекти на участь у 15-му обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад Вінницької області. Проект «Тепло і затишок в спортивній залі – це перший крок до олімпійської медалі» визнано переможцем.

Загальний бюджет проекту склав 140,0 тис.грн.

  • 51 тис.грн. фонд конкурсу
  • 42 тис.грн. співфінансування з міського бюджету
  • 47 тис.грн. співфінансування партнерів

За умовами проекту, дані кошти направлені для продовження робіт по ремонту спортивної зали, досягнення оптимального температурного режиму, зниження захворюваності школярів та економії бюджетних коштів за рахунок збереження тепла в приміщенні в Бершадської ЗОШ№2.

Варто зазначити, що не залишаються осторонь міської ради, потреби  Бершадської районної дитячої юнацької спортивної школи. Зокрема в минулому році, за кошти нашої  громади, для учнів закладу придбані спортивні  костюми та необхідне обладнання. 

ЗАКЛАДИ КУЛЬТУРИ

Для  повноцінного та ефективного забезпечення населення міста повноцінним дозвіллям, проведенням трудових, професійних, народних та календарних свят, на утриманні міського бюджету знаходяться міський будинок культури та міський клуб.

При будинку культури функціонують різні гуртки для дітей шкільного віку, проводяться культурно-масові заходи для жителів нашого міста. На базі міського будинку культури, здійснює свою діяльність міський хор ветеранів війни та праці. Впродовж кількох років, будівлю міського будинку культури вдалось капітально відремонтувати. В минулому році, додатково здійснено поточний ремонт кімнат спортивної зали, та облаштовано гардеробну кімнату для зберігання театральних костюмів. Загалом для належного функціонування закладів культури, за звітний період профінансовано видатків на суму  586 тис. грн.

Успішно проводить свою роботу свою роботу фізкультурно-оздоровча студія, що розташована в приміщенні багатоквартирного житлового будинку по вул. Шевченка,40. В минулому році для функціонування даного закладу, з міського бюджету профінансовано 117 тис. грн.  

Зважаючи на те, що популяризація здорового способу життя зростає, в минулому році замовлено виготовлення проектно-кошторисної документації з капітального ремонту даного приміщення, який охоплює також капремонт системи водопостачання, водовідведення та опалення. Відповідно до експертного висновку, вартість робіт складає 682 тис. грн. Даний проект, плануємо подати до включення в перелік об’єктів робіт, фінансування яких буде здійснюватися за рахунок коштів державного бюджету. Тому, маємо сподівання, що держава підтримає нашу громаду в цьому напрямку, та питання буде вирішено позитивно.

З метою залучення додаткових джерел фінансування та економії коштів бюджету міста, в минулому році, ми прийняли участь у другому районному конкурсі проектів розвитку територіальних громад Бершадського району. За результатами конкурсного відбору, проект «У здоровому тілі – здоровий дух» визнано переможцем.  Загальний бюджет проекту склав 90,0 тис.грн. З них: 30,0 тис.грн. співфінансування з міського бюджету та 10,0 тис.грн. співфінансування партнерів конкурсу.

Таким чином, нам вдалося придбання фітнес станції, шведські стінки та інше необхідне  спортивне обладнання без значних витрат з бюджету громади.

Загалом, з часу відкриття оздоровчої студії, суттєво покращилась її матеріально-технічна база, що дає нам змогу забезпечити усім бажаючим жителям нашого міста, можливість здорового дозвілля.

В центрі нашої уваги, й надалі залишається питання соціального захисту населення міста. Відповідно до міської програми «Соціальний захист та соціальне забезпечення населення на 2016-2020 роки», за звітний рік, вдалося виконати ряд завдань на її реалізацію.

В першу чергу, це фінансування виплат матеріальних допомог на лікування, вирішення соціально побутових питань тощо, на що з бюджету міста виділено  209   тис. грн. Належна увага надається й нашим  поважним ветеранам. В минулому році ми збільшили фінансування  потреб міської організації ветеранів війни та праці, яке загалом склало 55 тис. грн.

Для проведення виплат по компенсації фізичним особам, (зокрема по догляду за одинокими членами сім'ї) управлінню праці, соціальної та молодіжної політики Бершадської РДА, з міського бюджету надано субвенцію в сумі 100 тис. грн.

На належному рівні та моєму особистому контролі, знаходиться питання соціального забезпечення учасників антитерористичної операції. Так, впродовж 2018 року, за зверненнями учасників АТО, виділено необхідну матеріальну допомогу в повному обсязі.

На підставі затвердженої технічної документації із землеустрою, погоджено та виділено 41-ну земельну ділянку на правах власності, в межах та за межами міста Бершадь для учасників АТО. Крім того,  погоджено із Бирлівською сільською радою питання виділення земельних ділянок та їх оформлення 17-ьом захисникам України жителям м.Бершадь орієнтовною площею – 1,82га, за цільовим призначенням – для ведення садівництва, в районі масиву ПОЛЕ – ЧУДЕС.

Варто зазначити,  що вивчається також питання виділення земельних ділянок учасникам АТО в районі колишнього ринку біля Медичного коледжу орієнтовною площею – 1,7га, що дасть змогу задовільнити інші клопотання, адже на сьогодні ми маємо потребу ще в 31 земельній ділянці для наших захисників.

На жаль, невирішеним на сьогодні залишається питання затвердження генерального плану міста. У зв'язку з безконтрольною забудовою що здійснювалась впродовж дев'яностих  та двотисячних років, маємо ситуацію коли мікрорайон «Поле-чудес», територіально знаходиться на землях Бирлівської сільської ради, яка в свою чергу, не надає своєї згоди на приєднання цих земель до територіальної громади нашого міста.

Тому, замовити виготовлення генерального плану міста без фактичної її частини тим самим залишити напризволяще жилий масив, також не маємо морального права. Звісно, робота в цьому напрямку не припиняється, тривають перемовини з представниками сусідньої громади, в тому числі, за участю Бершадської районної ради та районної державної адміністрації, тому маємо надію, що питання все ж таки буде вирішено позитивно.

З метою покращення стану інфраструктури територіальної громади міста, у 2018 році замовлено проектно-кошторисні документації та отримано позитивні експертні висновки на об’єкти:

  • капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Будкевича (від буд. №4 до буд. №20) в м. Бершадь (вартість робіт – 345 тис. 731 грн.);
  • капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Матросова (від перехрестя з вул. Будкевича до перехрестя з вул. Миколи Холодівського) в м. Бершадь (вартість робіт – 1 млн. 35 тис. 377 грн.);
  • капітальний ремонт дорожнього покриття по провул. 8-го Березня в м. Бершадь (вартість робіт – 526 тис. 720 грн.);
  • капітальний ремонт дорожнього покриття по провул. Робітничий в м. Бершадь (вартість робіт – 219 тис. 347 грн.);
  • капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Тітова в м. Бершадь (вартість робіт – 1 млн. 135 тис. 498 грн.);
  • капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Ярослава Мудрого в м. Бершадь (вартість робіт – 1 млн. 329 тис. 853 грн.);
  • реконструкція міського парку по вул. Юрія Коваленка в м. Бершадь (вартість робіт – 3 млн. 28 тис. 566 грн.);
  • капітальний ремонт приміщення фізкультурно-оздоровчої студії по вул. Шевченка, 40 в м. Бершадь (вартість робіт – 702 тис. 208 грн.);
  • капітальний ремонт системи водовідведення на прибудинковій території багатоквартирного житлового будинку по вул. Миколаєнка, 16 в м. Бершадь (вартість робіт – 565 тис. 26 грн.);
  • реконструкція площі Героїв України в м. Бершадь (вартість робіт – 6 млн. 908 тис. 13 грн.);
  • капітальний ремонт приміщення (заміна внутрішнього водопроводу) ДНЗ №3 “Малятко” (вартість робіт 473 тис. 323 грн.);
  • капітальний ремонт благоустрою території ДНЗ “Сонечко ”ясла-садок” (вартість робіт – 1 млн. 336 тис. 790 грн.);
  • капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Долинській №81-93 та водовідвідної (дощової) мережі на розі вулиць Долинської та Покровської в м. Бершадь (вартість робіт – 176 тис. 503 грн.).

Слід зазначити, що дві документації, а саме: капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Тітова в м. Бершадь та капітальний ремонт дорожнього покриття по провул. 8-го Березня в м. Бершадь були розроблені раніше, тому їх приведено у відповідність до регіональних цін 2018 року.

Наразі очікуємо експертний висновок на

  • нове будівництво сміттєсортувального комплексу на території Бершадського міського полігону твердих побутових відходів, що знаходяться на землях Флоринської сільської ради Бершадського району Вінницької області;
  • встановлення (нове будівництво) пам’ятного знаку Героям боротьби за волю України на площі Героїв України в м. Бершадь Вінницької області та
  • реконструкцію каналізаційних очисних споруд в м. Бершадь Вінницької області.

Тепер пропоную розглянути реалізовані в 2018 році проектно-кошторисні документації й розповісти, які саме роботи були виконані під час їх впровадження.

Зважаючи на те, що у 2017 році проведено капітальний ремонт вул. Колосіївська та провулку Колосіївський,  для  асфальтування доріг даного мікрорайону в цілому, було замовлено проектно-кошторисну документацію на капремонт дорожнього покриття по вул. Кармелюка на загальну вартість робіт 965 тис. грн. на що з державного бюджету виділено 500 тис. грн., різницю в сумі 465 тис. грн., профінансовано з бюджету міста. Таким чином, проект на капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Кармелюка реалізований, а ще один масив міста, отримав якісне та сучасне дорожнє покриття.

Крім того, минулого року розпочато та виконано капітальний ремонт дорожнього покриття однієї з центральних вулиць міста - В.Думанського, колишня Червона, загальною площею 3933 м кв. На виконання даних робіт  використано 1 млн. 714 тис. грн.. в тому числі, 537 тис. грн - з державного бюджету.

Таким чином, за минулий рік, вдалося повністю влаштувати асфальтобетонне покриття на даних вулицях, оптимізувати й убезпечити рух пішоходів та транспортних засобів, покращити естетичний вигляд елементів дорожньо-мостового господарства.

Також за звітний період, реалізовано проект на утеплення міського дошкільного навчального закладу №4 “Сонечко ”ясла-садок”, завдяки чому покращено естетичний вигляд установи та оптимізовано витрати на енергозбереження та енергозберігаючі технології. Зазначу, що саме з цього дитячого закладу, ми розпочали впровадження комплексних енергозберігаючих технологій в садочках міста,  і роботи в цьому напрямку будуть продовжуватись.

В минулому році, проводилась реконструкція водогону по вул. Покровській, Долинській, Марії Заньковецької, Поповича,   Леоніда Каденюка, провул. Поповича та Леоніда Каденюка.   Так, завершено прокладання водогону по вул. Долинській, здійснено підвід водогінної мережі до будинків №4 та №6 по вул. Покровська, проведено монтаж та облаштування водопровідних колодязів з усіма необхідними запчастинами та агрегатами. Реалізація цього проекту знаходиться на заключній стадії.  

Безумовно, за плечима не простий рік як і всі попередні роки моєї роботи на посаді міського голови. Маючи в розпорядженні невеликий але стабільний бюджет, ми намагались  найефективніше розподілити його для нагальних потреб нашого міста та повноцінного життя його мешканців. Були суперечки, полеміка, але ми незмінно виходили на необхідні для жителів міста рішення.

Тому дякую всім, хто не тільки на словах, а й конкретними справами розбудовує наше місто, прикрашає свій будинок, двір, вулицю, хто працює на підприємствах, будує, ремонтує, прибирає,  вчить та виховує наших дітей, хто лікує нас і залучає до культурних цінностей. Кожен з нас хоче бачити Бершадь сильною та процвітаючою, а його громадян – щасливими й забезпеченими. Тому, щиро бажаю, щоб всі позитивні здобутки і досвід ми продовжили та примножили не тільки в минулому, а робили це кожного року і щодня. 

Вдячний за довіру, розуміння і співпрацю!                                                                                                            Міський голова М.Кольченко