За часів панування в Баланівці Героніма Собанського  в селі було побудовано трьохповерхову сторожову оглядову вежу, яку по-польськи називали “дзигарня” (на даний час це пам’ятка архітектури місцевого значення XVII ст.). В ній було розміщено годинник, який відбивав кожну годину. Також із вежі наглядали за приближенням ворогів та працею кріпаків. В 1989 році на базі вежі було побудовано музейний комплекс: обрядова зала, вежа та музей історії села, який став візитною картою не лише нашого села, а й Бершадського району.

З метою функціонування музею проводяться екскурсії, музейні свята, масові заходи, зустрічі з цікавими людьми, на шпальтах газет висвітлюється робота музею.

При музеї діє гурток “Баланівські джерела” по вивченню історії рідного краю, членами якого є старшокласники Баланівської ЗОШ. Завдання гуртка – розвивати інтерес до дослідження історії рідного краю, вивчення місцевих традицій. Учасники гуртка беруть активну участь у пошукових роботах для збору матеріалів по історії села; впорядкуванню пам’ятників села.

Задум створення музейного комплексу належить колишньому голові агрофірми “Колос” Царюку Анатолію Павловичу (нині покійному). Всі експонати музею були надані безкоштовно жителями нашого села.

Музей було відкрито 17 листопада 1989 року.  Звання “народний” присвоєно 29 грудня 1994 року.

Музей – це особлива архітектурна будова. Зали приваблюють багатством пам’яток минулого рідного краю. Все це привертає увагу односельчан, співвітчизників, гостей з-за кордону. Музей є центром просвітницьких і культурних знань, виховання в дусі ідеалів добра і справедливості. З фотографій дивляться батьки і родичі, які вже досягли успіхів у науці та важкій праці. Село гордиться ними. Вони вже вписали свою сторінку в історію села. Молодь сьогодні пише лише перший свій рядок на чистій сторінці. Гідне місце займе молодь в цьому музеї, який служить сучасності.

В експозиції представлено колекцію декоративно-ужиткового мистецтва українців ХІХ - поч. ХХ ст.: вишиті чоловічі та жіночі сорочки, вишиті та ткані рушники, скатерки, доріжки. Значне місце у збірці музею займають предмети побуту, зокрема глиняний та дерев'яний посуд, ткацький верстат, дерев'яний млинок, маслобійка, плетена колиска, дерев'яне ліжко. Документи I пол. ХХ ст. характеризують село в період колективізації та повоєнний час.

Експозиція музею розповідає про історію виникнення села, його соціально-економічний розвиток, культуру та побут селян ХІХ ст. – поч. ХХст., голодомор 1932 -1933 рр., події Великої Вітчизняної війни, відбудову та досягнення колгоспу ім. Кірова в зростанні виробництва основних видів сільськогосподарської продукції. Представлено документи, що розповідають про сучасні економічні реформи - реорганізацію колгоспу, розвиток фермерських господарств, проблеми розвитку села.

Фонди музею складають 4036 предметів, з них основного фонду – 3036 одиниці та науково-допоміжного – 1000 одиниць.

Щорічно музей відвідують більше 4 тисяч чоловік.

Адреса:      

вул. Дяченка, 22 с. Баланівка Гайсинський р-н Вінницька обл.

24413

Адреса в соціальній мережі Facebook: Сторінка “Музей історії села Баланівка” або за посиланням:

https://www.facebook.com/%D0%9C%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9-%D1%96%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%96%D1%97-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%96%D0%B2%D0%BA%D0%B0-105732724888357

Телефон:  моб.0971880198.

Графік роботи установи:

- працюємо з 9.00 до 18.00

- обідня перерва з 12.00 до 13.00

- вихідні: субота, понеділок.

Завідувач – Коритна Наталія Василівна.

Дістатися до села можна рейсовими сполученнями: "Вінниця - Бершадь", "Ямпіль - Бершадь", "Вапнярка - Умань", "Київ - Городківка", "Бершадь - Могилів-Подільський".