Історична сторінка Бершадського краєзнавчого музею бере свій початок з 1919 року, коли Іполит Чеславович Зборовський, наш видатний земляк, заснував музей на Бершадщині, який плідно працював до 1924 року.  Всі зібрані ним експонати були вивезені з міста і не збереглися.

          Лише в 1976 році музей знову запрацював як краєзнавчий осередок історії та культури краю.

Рік за роком музей формував свою збірку і на сьогодні вона становить 8448 експонатів основного 6498  та  науково допоміжного  1950 фонду, вони відображають історію нашого краю з найдавніших часів до наших днів.

          Експозиція музею створювалася за допомогою науковців, краєзнавців та художників Вінницького обласного краєзнавчого музею. У музеї зберігаються предмети матеріальної і духовної культури, як минулого нашого краю, так і його сьогодення.

          В музеї працюють дві експозиційних зали і одна виставкова. Музейна експозиція складається з трьох відділів: природи, історії та етнографії. 

          Відділ природи представлений корисними копалинами, флорою та фауною Бершадщини.

Музей має унікальну археологічну колекцію, нумізматичну,  етнографічну, художню колекції та фрагменти зброї різних періодів.

Відділ історії знайомить з найдавнішими поселеннями на території нашого краю, історією та сучасністю.     

          Багатонаціональний склад населення нашого краю відображає етнографічна  колекція музею: знаряддя праці, одяг, прикраси, предмети побуту українців, євреїв, старообрядців.

В музеї діють стаціонарні експозиції: «Природа краю», «Давня історія краю», «Наш край у складі Литовсько-польської держави», «Землі Бершадщини під владою Російської імперії», «XX століття в житті суспільства та долях бершадчан», «Етнографія»,  «Бершадщина в період становлення незалежної України».

         Щороку в музей презентує та створює біля  60 виставок, як в музеї так і за його межами різного тематичного спрямування, як із фондів музею так і  особистих збірок майстрів народної творчості та колекціонерів краю.

Бершадський краєзнавчий музей нині є культурно-освітнім осередком навколо якого об’єднується громада.

За час існування музей здобув повагу і авторитет широкого загалу.

Бершадський музей сьогодні – це не тільки сховище унікальних за своєю значимістю експонатів і документів, це сучасний культурний центр, причетний до всіх сфер життя людини, один з не багатьох закладів, який дійсно вчить любити свою малу батьківщину. Музей – хранитель національної культурної спадщини. Він зберігає історію, традиції і надає їх кожному з нас.

Музей знаходиться за адресою: вул. Ярослава Мудрого,2 м. Бершадь Вінницька область 24400

Директор музейного закладу Горобець Оксана Миколаївна

тел: (04352) 2-24-80

Адреса в соціальній мережі Facebook: сторінка «Музей Краєзнавчий»

Графік роботи установи:

- працює з 8.00 до 17.15

- неділя з 9.00 до 16.00

- обідня перерва з 12.00 до 13.00

  • вихідний: субота