Громадський музей історії села Устя нараховує понад  3000 експонатів, всі вони зібрані на території села і відображають культуру, побут та історію розвитку села з різних періодів.

Окрасою музею є етнографічна колекція: килими, рушники, сорочки, народний одяг, гончарні вироби.

3 серпня 2019 року музей переїхав в нове приміщення та оновив свою експозицію.

В селі споконвіку займалися ткацтвом, гончарством, вишивкою про що свідчать знаряддя праці такі, як ткацький верстат, гончарний круг та збережені вироби.

Надзвичайно цікаву екскурсію по громадському  музею історії села Устя,  проводить завідуюча музеєм Любов Іванівна Марущак.  Знайомить туриста про велику кількість експонатів з етнографії, якими поповнився музей, завдяки місцевому меценату, що  переймається розвитком культури та збереженням історії села - Павла Григоровича Марущака.

Чільне місце в музеї займає діючий ткацький верстат, на якому часто проводять майстер-класи з ткацтва, адже в селі є ткалі, що  практикують цей вид ремесла і зараз. Це  родина Євдокії Семенівни Трохименко, донька якої, Катерина Петрівна Деркач, та її сини Олександр і Віталій опанували це ремесло, і Марія Іванівна Балан, роботи цих майстринь  представлені  в музеї. 

Серед експонатів музею є унікальні світлини першої половини ХХ ст., які свідчать про віхи на теренах краю, експонати повоєнного періоду, листи з фронту, фрагменти зброї, нагороди.

Давня історія нашого краю представлена предметами трипільської та черняхівської культури.

Значне місце в експозиції займає і сучасний розвиток села, який відображає всі сфери: культуру, освіту, сільське господарство.

Сьогодні музей живе цікавим та різноманітним життям, він досягнув найголовнішого – зацікавив відвідувачів, проклав невидимий місток між минулим та сьогоденням.

Він нікого не залишає байдужим.