Будинок музею побудований наприкінці  ХVІІІ ст. (близько 1776 року) у вишуканому класичному стилі Графинею Сіраковською  з Польщі.

          До  1867 р. власником маєтку був польський граф Мушинський, а з 1867 – австрійський граф Шембек.

          З 1917 до 1933 року в будинку розміщується лісництво. У 1933- 1992 рр. – школа, у 1995 – 2000рр. – пекарня.

          У 2004 році з ініціативи та за проектом художника Прокопа Миколайовича Колісника, при фінансовій та організаційній підтримці ВАТ «Явір – Агросервіс» (голова Валерій Борисович Фалілєєв), сільської ради (голова Коцюба Д. С.), Поташнянської ЗОШ І-ІІ ст. ( директор Шиндер М.У.), відкрито музей культури села та галерею П.Колісника.

          Підготовка музею і галереї до відкриття об’єднала дуже багатьох людей: видатних майстрів пензля  і слова, керівників різних рівнів, жителів села Поташні і навколишніх сіл.

          Над художнім оформленням музею і картинної галереї працювали художники – живописці, учасники І пленеру Левко Воєдило, Олесь Соловей, Ігор Юр’єв, скульптор Іван Салевич, різьбяр Валерій Бондар та куратор проекту живописець Прокіп Колісник.

          22 серпня 2004 року було відкрито музей культури села та галерею Прокопа Колісника, проведено І пленер.

          Нині експозиційна площа народного музею становить  211 м2, його фонди складають  1216  предметів, з них основного фонду 553 – одиниць та науково-допоміжного 663– одиниць.

          Експозиція музею культури села складається з двох відділів: етнографічного та історичного.

          Значна частина експозиції етнографічної кімнати присвячена побуту селян Поташні кінця ХІХ – початку ХХ ст.  Привертає увагу інтер’єр селянської хати: скриня, стіл, лави, ліжко, застелені домотканими скатерками, ряднами. У кутку напроти дверей ікони. Зліва – ткацький верстат. Поруч – жмут конопель, сировина, з якої поташнянські жінки ткали полотно, рушники, скатерки , рядна. На столі – глиняна миска з  писанками.

  Історичний відділ.

          Територія нашого краю була заселена з глибокої давнини. Про це свідчать давні речі, знайдені на території села і його околицях. На подіумі можна побачити кам’яні ручні зубила, кам’яні сокири, прясла.

          Тут же експонуються архівні матеріали,  з яких можна дізнатися про історію заснування слободи Антонівки, згодом Поташні. В наступній експозиції знаходяться фотографії, архівні матеріали, краєзнавчі дослідження про колективізацію та голодомор 1932-1933 років на селі. Широко представлені матеріали про Другу Світову війну.

         Народний музей культури села та галерея Прокопа Колісника – значний культурно освітній заклад, добре відомий на Бершадщині і за його межами.

Десять років поспіль тут відбувалися мистецькі пленери «Поташня – чарунка Поділля», літературно – мистецькі зустрічі, концерти відомих артистів України.

          Адреса Народного музею культури села та галереї Прокопа Колісника в с. Поташня: вул. Головна,66  с. Поташня, 24461

Музей працює з 9.00 до 18.00

Обідня перерва з 12.00 до 13.00

вихідний – субота, понеділок

Вхід до музею - безкоштовний

Завідувач народним музеєм культури села та галереї Прокопа Колісника в с. Поташня – Сучок Людмила Петрівна