Існування джерела в урочищі Сабадашівського яру дуже давнє. Про нього ведуться перекази з глибини віків. Люди давно помітили, Що вода в джерелі приємна на смак і має цілющі властивості. Воду давали хворим як ліки, до джерела ходили з усього села. В кінці XIX століття урочище належало Іванчуку Андрію (батьку Макара).

Андрій обсадив кручу деревами, а джерело яке було з-під кручі, упорядкував так: видовбав з дуба жолоб довжиною 3,5метрів і встановив так, щоб вода збігала по жолобу. В місці падіння води встановив велику кам'яну плиту з островом посередині. Вода пробігала через отвір і дальше струмочком збігала до Південного Бугу.

Незабаром місце навколо джерела стало дуже мальовничим. Тут часто зупинялись подорожні, любили це місце і односельчани.

Пройшли роки, закінчилася громадянська війна, почалася колективізація. Іванчука Андрія, як «злісного ворога» і куркуля вислали до Сибіру і до рідного села вже не повертався.

Дерева в урочищі вирубали, незабаром обвалом з кручі було засипано й джерело. Вода самотужки пробивалася на поверхню.

В роки Другої Світової війни і урочище, і джерело перебувало у занедбаному стані.

Повернувшись в село з війни, син Андрія - Макар впорядкував таке дороге і гарне місце. Допомогли й сусіди. Ожило джерело новим життям, навколо виросли нові дерева, місцевість знову набрало казкового вигляду. Вдячні сумівчани назвали джерело Макаровим. Сюди знову повернулися люди. Часто почали лунати пісні косарів, щороку колгоспники святкували обжинки.

В 1987 році колгосп ім. Ілліча с. Сумівки збудував цех мінеральної води, і вода з Макарового джерела розтеклася по всій Україні.

З недавніх часів «Макаровим джерелом» опікується гарний господар, добра та щира людина Сергій Станіславович Царюк, директор місцевого товариства СТОВ «НИВА». Під його керівництвом, та його мріями джерело та територія навкруги перетворилася на куточок відпочинку для односельчан та туристів. Докладено не мало зусиль, щоб довести все до ладу. Це робота не мала: облагородженно саме джерело, насаджено квітів, кущів, дерев, доведено до ладу ставок, зроблені  гарні бесідки. «Макарове джерело» своєю красою зачаровує та цілющими властивостями приваблює людей.

Розміщене Макарове джерело в  700 метрах на південний –захід відносно центра села Сумівка.