10 квітня проходила загальнодержавна акція «Озеленення планети», під час якої планувалося висадити 1 мільйон дерев у 100 країнах світу.

Участь у цій акції взяли і лісівники ДП «Бершадський лісгосп». Створювали лісові культури в усіх лісництвах. Загалом на площі 2,12 га висадили 10,1 тис. сіянців. Активно долучилися до створення лісу та озеленення територіальні громади, органи місцевого самоврядування, громадськість Бершадщини.

В рамках акції кипіла робота у Сумівському лісництві. Разом з лісівниками садили ліс заступники Бершадського міського голови В.В. Русначенко та О.Г. Нечитайло, керівники та представники відділів Бершадської міської ради, старости сіл Сумівка та Кошаринці  В.В. Крупенко та О.М. Соколовський, педагогічний колектив Сумівської школи на чолі з директором Г.М. Гуз.

Створювали лісові культури з головною породою дубом звичайним, в якості супутньої породи – горіх чорний. Висадили 2,6 тис. сіянців на площі 0,7 га.

Вітаючи присутніх, директор ДП «Бершадський лісгосп» розповів про акцію «Озеленення планети»,  в рамках якої і проходила посадка лісу. Також нагадав, що триває Всеукраїнська акція «Створюємо ліси разом», ініційована Державним агентством лісових ресурсів. Микола Володимирович ознайомив учасників акції з планами бершадських лісівників на весняну посадку, особливостями створення лісів в умовах глобального потепління, основними етапами підготовки сіянців до посадки.

Перед початком роботи майстер лісу Сумівського лісництва Г.О. Козачок провів інструктаж з правильного висаджування дерев. Адже, як і в будь-якій роботі, створення лісу має свої тонкощі, які потрібно враховувати, щоб із маленьких сіянців у майбутньому виросли могутні ліси.

І ось учасники акції приступили до роботи. Швидко розділилися на пари, розподілили посадматеріал, мечі Колесова та розпочали висаджувати дерева. На усі питання, які виникали в учасників акції у ході посадки, лісівники-професіонали давали вичерпні відповіді, допомагали у разі необхідності. Адже деякі учасники вперше садили дерева безпосередньо на лісовій ділянці.

  • Я вперше долучаюся до подібної акції з ДП «Бершадський лісгосп», розповідає заступник Бершадського міського голови Олександр Нечитайло. – Маю досвід висаджування дерев у нашому місті, а ось сьогодні – роблю свій внесок у створення лісів для нащадків.

Та більшість учасників вже традиційно навесні разом з лісівниками створюють майбутні ліси. Під час завзятої роботи діляться спогадами про такі заходи минулих років. Саме поблизу цієї ділянки, де сьогодні із завзяттям кипить робота, ростуть дубочки, які кілька років назад садили лісівники разом з учасниками цьогорічної акції.

  • Вже неодноразово разом з лісівниками працюю на лісовій ділянці, - зазначає заступник Бершадського міського голови Валентин Русначенко. – Приємно сьогодні бачити, як підросли дерева, які ми ще недавно зовсім маленькими сіянцями садили під час весняних акцій.

Також на ділянці були й випускники учнівських лісництв, які ще у шкільні роки долучалися до висаджування дерев. Так, провідний спеціаліст відділу земельних відносин Бершадської міської ради Вікторія Рожко - колишня вихованка Флоринського учнівського лісництва «Зелений світ». Після закінчення школи не долучалася до весняної посадки дерев, а от тепер – охоче працює на лісовій ділянці.

Педагогічний колектив Сумівської школи – традиційно активний учасник акцій зі створення лісів. Сьогодні старости сіл Сумівки та Кошаринців разом з педагогічним колективом нашої школи охоче долучилися до акції «Озеленення планети», - зауважує директор Сумівської школи Галина Гуз. - Хоч робота у лісі важка, та надзвичайно приємна. Адже створюємо насадження не лише для себе, а й для тих, хто буде майбутнім нашої України.

Приємно, що місцева влада, громадськість розуміють важливість лісових насаджень для нашої планети та беруть участь у заходах із відтворення лісу!

Активно долучилися до «Озеленення планети» і у сільських громадах Бершадщини. Так, у с. Поташня ініціативні та небайдужі жителі розчистили територію старого кладовища, де останні роки був пустир, створили тут парк.. Лісівники надали консультацію про те, які дерева краще посадити у цій місцевості, як за ними доглядати. Порадившись, висадили тут горобину, клен, дуб червоний. Тепер на місці пустиря зростатимуть дерева на радість жителів та гостей Поташні.

Це вже третій захід з висаджування дерев у нашому селі цієї весни, - зауважує староста с. Поташня Василь Баранов. – До ініціативи прибирання та озеленення села відгукнулися небайдужі жителі. Днями ми прибирали лісові насадження біля дороги від с. Поташня до рекреаційного пункту «Устянська дача». Разом ми хочемо, щоб наше село було чистим, зеленим та затишним.

Активна робота з озеленення проводилася і на території Спасо-Преображенського монастиря. Тут закладено парк, який постійно поповнюється новими породами дерев. Цьогоріч висаджували сосни.

  • Сьогодні ми зібралися з нашими парафіянами, щоб озеленити територію монастиря, - розповідає пртоієрей  Спасо-Преображенського монастиря отець Назарій Лотоцький. -  У нашому парку вже висаджені листяні дерева. Нині ми вирішили поповнити різноманіття порід вічнозеленими рослинами.

Також у цей день посадили туї біля каплиці Святого Миколая, яка завжди відкрита для прихожан. Небайдужі люди охоче озеленили цю місцину, завзято працювали для благої справи.

Подібні акції проводяться для того, щоб кожний з нас зміг оцінити своє ставлення до природи, лісу та зміг власноруч зробити зеленішою та красивішою прибудинкову територію, свою вулицю, село чи місто. Тільки спільними зусиллями ми можемо озеленити Україну та загалом нашу планету!

Пресслужба ДП «Бершадський лісгосп»