ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що до 1 травня поточного року триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року.

Одним із видів доходу який підлягає декларуванню є дохід отриманий у вигляді спадщини. Це стосується тих спадкоємців, які отримали оподатковуваний дохід. Нагадаємо, що оподаткування залежить від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця та резидентського статусу. Зокрема:

-  за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;

-  за ставкою 5% оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;

-  ставка 18% застосовується для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

Тож ті громадяни, які у 2020 році одержали дохід у вигляді спадщини, який оподатковується за нульовою ставкою податку, мають право не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Якщо ж у 2020 році громадяни отримали спадщину, що оподатковується за ставками 5% чи 18%, зобов'язані подати податкову декларацію не пізніше 30 квітня 2021 року.