Нещодавно відбувся ІІ Всеукраїнський конкурс молодих композиторів імені Бориса Лятошинського. Цьогоріч від учасників було отримано 43 роботи (18 у Молодшій віковій групі та 25 – у Старшій).

Протягом 2-х тижнів у 2 етапи конкурсні роботи оцінювало четверо високопрофесійних членів міжнародного журі: композитори Алла Загайкевич (Україна), Олександр Щетинський (Україна), Еуґеніуш Кнапік (Польща), Олександр Ґрінберґ (Німеччина).

Умови конкурсу були доволі нелегкими, в молодшій категорії (а це діти віком до 17 років) потрібно було подати партитуру авторського вокального твору в супроводі фортепіано, що при виконанні буде тривалісттю не менше 8 хв ( це також міг бути цикл вокальних творів, об’єднаних однією тематикою) на вірші українських поетів зі списку зазначеного в умовах конкурсу.

Приємно бачити на карті України, де зазначені міста, з яких молоді композитори стали учасниками цього конкурсу, і нашу Бершадь. А серед прізвищ учасників – Олександру Герасименко, ученицю Бершадської музичної школи ім. Р.А. Скалецького. Вона представила авторську роботу під назвою «Пори року» на слова Наталі Забіли. Роботи всіх учасників були представлені для оцінювання журі під псевдонімами, тож ніхто і не знав наскільки юною є Олександра, вона виявилась наймолодшою учасницею, але незважаючи на юний вік її робота отримала високі бали та посіла 13 місце в рейтингу учасників. Від організаторів ми отримали такий коментар: «Цінуємо вашу працю і сподіваємося, що участь у конкурсі надихне і вмотивує Олександру на подальшу композиторську (і не тільки) творчість».