«Інноваційні зміни в бібліотеці на основі проектного, кадрового менеджменту та ініціативної діяльності бібліотек» - саме за таким напрямком дистанційно підвищувала свою професійну кваліфікацію директор КЗ «Бершадська бібліотека» Людмила Німчук.

 Курси підвищення кваліфікації для керівників бібліотек організовані  Національною академією керівних кадрів культури і мистецтв в Центрі неперервної культурно-мистецької освіти. Протягом місяця керівники бібліотек,  разом із викладачем Ярославою Хіміч, вивчали  питання, які  є актуальними і корисними  для осучаснення діяльності бібліотек. Інновація, проектна і грантова діяльність, стратегічні плани, місія, візія  та пріоритети розвитку бібліотеки,  аналіз сильних та слабких сторін діяльності, можливості та загрози, адвокаті, робота у команді та ще багато цікавого і нового для роботи публічної бібліотеки. Бібліотечний маркетинг, бібліотечні послуги, сервісна діяльність  спрямовані на залучення користувачів до бібліотеки. Адже  сучасне бібліотечне обслуговування неможливе без орієнтації на інтереси і потреби користувачів, без створення нових бібліотечних сервісів.

   Ініціативна діяльність сучасної бібліотеки спрямована на залучення коштів для ефективного функціонування бібліотеки, тобто щодо найкращого задоволення потреб її користувачів. Що таке фандрейзинг? Слово походить від англійського fundraising – залучення ресурсів, коштів. Якщо благодійність – це добровільна та безкорисна допомога тим, хто її потребує, то фандрейзинг слід розглядати як дію, спрямовану на залучення цієї допомоги для тих, хто її потребує.

   Сьогодні чільне місце у роботі бібліотек  зайняли й такі поняття як «адвокація» та «адвокаційна діяльність бібліотек», як система захисту інтересів бібліотек, бібліотечних працівників та користувачів.

    Цікавими  та коректно адекватними виявилися результати тесту  Белбіна, який визначав лідерські характеристики слухачів, як керівників бібліотек.

А на завершення  всі взяли участь у інтелектуальному турнірі «Мова моя, твоя, наша», який підготувала  та модерувала бібліотека Київського національного університету  культури та мистецтв у програмі   Kahoot.it,  це було захоплююче, емоційно і драйвово. За результатами всеукраїнського інтелектуального турніру серед слухачів курсу, перемогу здобула Людмила Німчук

   Дистанційні курси  бібліотекарів показали, що ті хто хоче навчатися для них відстань не проблема. Навчальний процес був побудований цікаво, інтерактивно, з можливістю ділитися власним досвідом, враженнями та проблемами.

    Життя не стоїть на місці,  те, що сьогодні є інновацією, завтра стане практикою, або взагалі, – «вчорашнім днем». Щоб іти в ногу з часом, його треба випереджати! – так завершила програму навчання Ярослава Хіміч. З цим не посперечаєшся. Тепер треба набуті знання і досвід впроваджувати у роботу бібліотеки.

 

Катерина НАГІРНЯК

Методист КЗ «Бершадська бібліотека»