У читальній залі КЗ «Бершадська бібліотека» оформлено викладку-віншування «Королева української поезії», де представлено видання творів  Ліни Костенко , а також літературно-публіцистичні праці українських дослідників самобутнього таланту поетеси.   

    19 березня видатна українка, поетеса та письменниця, Лауреат Шевченківської премії Ліна Василівна Костенко  відзначає своє 93-річчя.  Ліну Костенко вважають генієм слова та живою легендою, а її біографія є прикладом для мільйонів українців та невичерпним джерелом мудрості. Народилася на Київщині, в невеличкому місті Ржищів у родині вчителів. За першою освітою вона педагог. Другу вищу здобувала у Московському літературному інституті. Її життя складалося так, що їй доводилося не раз показувати свою незламність, незалежність і відданість правді. Дебютувала у плеяді поетів-шістдесятників збірками «Проміння землі» (1957) та «Вітрила» (1958), що викликали значний читацький інтерес. Книжка «Мандрівки серця» (1961) поставила ім’я поетеси у ряд найяскравіших майстрів української поезії. У часи радянського режиму її талановиті безкомпромісні твори стали об’єктом заборони та переслідувань на багато років. Та саме в ті роки поетеса невтомно працює, зокрема і над своїм найвідомішим на сьогодні твором – романом у віршах «Маруся Чурай», який був виданий у 1987 р. За цей роман поетеса удостоєна Шевченківської премії. Брала активну участь у дисидентському русі, за що була надовго виключена з літературного процесу. Костенко також є лауреатом премії імені Олени Теліги, премій Антоновичів та Петрарки. Нагороджена Почесною відзнакою Президента України (1992р.) і орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня (березень 2000р.).

Ліна Костенко є автором понад 15-ти поетичних збірок («Вітрила», «Мандрівки серця», «Над берегами вічної ріки», «Сад нетанучих скульптур», «Річка Геракліта»), роману «Записки українського самашедшого». Твори Костенко перекладено англійською, італійською, польською, німецькою, словацькою та французькою мовами.  Її цитують не менше, ніж Тараса Шевченка та Лесю Українку.

 А ще вона – почесний професор Києво-Могилянської академії, почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України письменниця надзвичайно підтримує наш народ. Її творчість дає віру у незламність українців  та наснагу продовжувати боротьбу.

Запрошуємо завітати до бібліотеки та поринути  у поетичний світ Ліни Костенко!

 

Людмила ПЕЧЕНОГА

бібліотекар читальної зали КЗ «Бершадська бібліотека»