І рани їхні вже їм не болять.
Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло.
Як крила ангела, злітаючи назад,
Небесна Сотня в вирій полетіла…
                             (Л. Максимлюк)

 

Їх дух незламний і безсмертний подвиг накреслив шлях до мирного життя... 20 лютого українці вшановують пам'ять Героїв Небесної Сотні – їхній день відзначають щорічно згідно з указом Президента України.

Рівно сім років тому в центрі Києва відбулося жорстоке протистояння влади та громадян.

Розпочалося все зранку 18-го лютого з мирної ходи під Верховну Раду, аби змусити депутатів переформатувати коаліцію та прийняти зміни до Конституції.

Але все скінчилося кривавим протистоянням з великою кількістю поранених та загиблих.

Саме 18 лютого 2014-го почались найтрагічніші події Революції Гідності, яка повністю змінила хід новітньої історії України.

Це був час важких випробувань для всієї України, які продемонстрували всьому світу своє прагнення до свободи й реальної незалежності.

Гідність і свобода коштували нам дуже дорого і до цієї пори ми платимо за них життями наших хлопців.

Революція Гідності стала наймасштабнішим протестом у новітній історії України, боротьбою українських громадян за свої права і демократичний європейський вибір.

«Небесною Сотнею» називають загиблих учасників Революції Гідності. Дехто з них загинув навесні 2014 року.

Герої Небесної Сотні — уособлення людської, громадянської та національної відваги й самовідданості.

Героями Небесної Сотні стали 107 загиблих. Вони різні за віком, статтю, освітою, з різних куточків України та з-за кордону. Серед них були успішні підприємці й пенсіонери. Найстаршому — Іванові Наконечному — виповнилося 82 роки, а наймолодшому — Назарію Войтовичу — лише 17.

Революція Гідності засвідчила: українці не просто обрали шлях до Європи, а й готові за нього боротися, відстоюючи власні права та свободи. У світі Україну почали сприймати як державу з власною самобутністю, історією та гідністю, здатну захистити суверенітет.

Щоб віддати належну шану учасникам Революції гідності та вшанувати пам’ять полеглих, 18 лютого в Баланівській сільській бібліотеці було проведено спільний патріотично-виховний захід — годину пам’яті «Герої не вмирають… Просто йдуть…» для учнів Баланівського ЗЗСО І-ІІІ ст. Захід організували та провели працівники народного музею історії села Баланівка, сільського будинку культури та сільської бібліотеки.

Наталія Коритна та Софія Дробина (практикантка, студентка IV-го курсу факультету історії, права та публічного управління Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського) з допомогою відеопрезентації ознайомили учнів з подіями тих жахливих днів.

 

Валентина Олійник та Віта Біла підготували та представили  відеоматеріал «Небесна Сотня. Зима, що нас змінила» та книжкову виставку «Вічна слава Героям Небесної Сотні».

 Музичний супровід дійства забезпечили Світлана Бендус, Володимир Клапатюк та Зоріна Шліхар. У їхньому виконанні прозвучали пісні «Мамо, не плач», «Небесна Сотня» та «Я чекаю тебе живим».

«Пам’ять про гідні вчинки Героїв є надзвичайно важливою. Поки ми пам’ятаємо, доти наші Герої живуть з нами. Ідеали, надії й рішення Героїв разюче змінили нашу ментальність, розпочали і продовжують формувати нашу українську ідентичність. Ми змінилися самі і продовжуємо змінювати країну», — звернулася до присутніх староста села Людмила Устяк.

Олена Геш, практичний психолог, яка супроводжувала учнів, подякувала організаторам за можливість пригадати історію нашої країни.

Низький уклін загиблим Героям, подяка усім патріотам — за наш сьогоднішній день.

Ми пам’ятаємо!

Слава Героям Майдану!

 

Наталія Коритна, завідувач народного музею історії села Баланівка