Заступник директора з виховної роботи Бершадської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 Аліна Янчук взяла участь в інформаційній зустрічі щодо впровадження проекту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» у Вінницькій області. Учасниками зустрічі були регіональний координатор проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» у Вінницькій області Оксана Бондар, директор департаменту освіти і науки Вінницької облдержадміністрації Володимир Буняк, директор департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» Олена Герасімова, представники управлінь, департаментів освіти області, консультанти центрів професійного розвитку вчителя області.

Ціль проєкту – допомогти українським школярам набути навичок критичного сприйняття інформації й усвідомити цінності високоякісної інформації в контексті освіти.

Все розпочалося із заповнення заявки у конкурсному відборі, яка успішно пройшла всі етапи перевірки та отримала високі бали в рейтингу шкіл по області. Завдяки цьому Бершадська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 отримала можливість долучитися до проекту. Шість вчителів школи, які викладають українську мову та літературу (Тетяна Паламарчук та Тетяна Мараховська), історію України та всесвітню історію (Наталія Фіщук та Олександр Котляр), англійську мову (Аліна Янчук) та мистецтво (Олена Паламарчук) приєдналися до спільноти прогресивних однодумців, пройшли онлайн курс з медіаграмотності, вебінари для розвитку вмінь та навичок.

Далі – 4 етапи: навчання директорів та заступників, навчання вчителів, доступ до електронних навчально-методичних матеріалів, навчання інфомедійної грамотності та підписання Меморандуму про співпрацю.

Учасники проекту прослухали вебінари «Оманливе дзеркало: як фотографії обманюють своїх глядачів уже понад 150 років», «Використання в навчальному процесі з медіаграмотності командних змагань», «Розвиток навичок перевірки фактів та інформації в шкільній освіті», «Академічна доброчесність для закладів освіти», «Використання алгоритмів та інструментів перевірки інформації у навчальному процесі», «Як працює наш мозок у сприйнятті інформації. Нейронауковий погляд на критичне мислення». Вчителі отримали сертифікати, що потверджують участь у 1-ій та 2-ій сесії онлайн-навчання з інфомедійної грамотності для вчителів закладів освіти, викладачів закладів вищої освіти та інститутів післядипломної педагогічної освіти.

Всі учасники успішно завершили навчання на «Very Verified: онлайн-курсі з медіаграмотності», пройшли підсумковий тест і отримали почесне звання амбасадорів медіаграмотності.

Бути медіа грамотним – круто! Тож у майбутнє ми дивимося із величезною надією: якщо ми зараз будемо формувати медіаграмотність учнів, то вони обов’язково будуть її впроваджувати та розвивати. Так, формування цієї навички забирає багато зусиль, але вона вкрай важлива!