Офіційне отримання заробітної плати – це захист від незаконного звільнення, безпечні умови праці, гарантоване право на відпочинок, своєчасно виплачена заробітна плата, страховий стаж та можливість при досягненні пенсійного віку мати гідне пенсійне забезпечення.

     З метою проведення системної роботи щодо захисту прав громадян, пов’язаних з легалізацією трудових відносин розпорядженням голови райдержадміністрації № 215 від 26.04.2016 року створено районну робочу групу з вивчення питань легалізації найманої праці у суб’єктів підприємницької діяльності. Робочою групою проведено відвідування у 74 фізичних осіб підприємців, в ході яких виявлено 36 найманих працівники без оформлення належним чином трудових відносин. Після проведених рейдів до Бершадської ОДПІ звернулось 34 фізичних осіб підприємців з повідомленнями про прийняття даних працівників на роботу. Виявлені порушення розглядаються на засіданні районної робочої групу з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

    За підсумками роботи прийняті відповідні рішення та направлено листи до Управління Держпраці у Вінницькій області для вивчення даного питання та відповідного реагування.

   За наслідками проведеної роботи роботодавцям роз’яснено застосування законодавства про працю, роздано пам’ятку щодо відповідальності за його порушення та надано термін для усунення виявлених недоліків. 10 лютого 2016 року набула чинності постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 року № 509» від 03.02.2016 №55 та 11.03.2016 року наказ Мінсоцполітики України від 02.02.2016 № 67 «Про затвердження форми постанови про накладення штрафу уповноваженими посадовими особами Державної служби України з питань праці».

    Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України посадові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, винні у порушенні законодавства про працю, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

    Юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

   фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків - у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;

   порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі - у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення;

     недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;

    недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України "Про військовий обов’язок і військову службу", "Про альтернативну (невійськову) службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;

     порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених абзацами другим - п’ятим частини другої цієї статті - у розмірі мінімальної заробітної плати. Штрафи, накладення яких передбачено частиною другою цієї статті, є фінансовими санкціями і не належать до адміністративно-господарських санкцій, визначених главою 27 Господарського кодексу України.

     Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.