З 01.03.2019 року змінюється порядок виплати житлових субсидій. Урядом 6 лютого 2019 року прийнято відповідну Постанову, якою передбачено порядок виплати таких субсидій.Монетизовану субсидію "живими грішми" зможуть отримати одержувачі, яким призначено субсидію на централізоване опалення, опалення природним газом чи електрикою на опалювальний сезон 2018-2019 року. Яким чином буде здійснена виплата? В березні субсидіанти отримають виплати за лютий 2019 року, а в квітні- за березень, в травні- за квітень.

   Отримувачам субсидії -пенсіонерам субсидію буде виплачено разом з пенсією через поштові віділення або чекрез банк, де вони отримують свою пенсію. Іншим працездатним одержувачам субсидії виплату можна буде отримати через будь-яке віділення ощадбанку на підставі паспорта та коду. Виплата таким субсидіантам почнеться з 12 березня 2019 року та буде продовжуватися протягом місяця з дня надходження коштів. Щодо надходження коштів працездатні отримувачі субсидії зможуть дізнатися за номером телефонної гарячої лінії (0 800 210 800) або через офіційний веб-сайт державного ощадного банку (https://www.oshadbank.ua/ua/sb).

    Наприклад, якщо сім"я отримує щомісяця від держави субсидію у розмірі 1600 гривень, а платіжка за газ у лютому прийде на 1100 гривень, 500 гривень залишиться їй на власні потреби або оплати рахунку, скажімо за воду чи електроенергію. Тобто суть нового механізму полягає у тому, що домогосподарство отримуватиме підтримку від держави у вигляді субсидії готівкою і далі зможе самостійно розраховуватися  за спожиті послуги, а зекономлені кошти використати на свій розсуд. Таким чином, таке поняття як обов"язковий платіж скасовується.

     Отримувачам субсидії необхідно запам"ятати, що "живі кошти" субсидії надаватимуться на оплату житлово-комунальних послуг та не допускати заборгованості по їх сплаті. Відповідно до п.22 Положення, якщо домогосподарству припинено надання житлово- комунальної послуги (послуг) внаслідок того, що громадянин має заборгованість за житлово- комунальні послуги, загальна сума якої перевищує 20 неоподаткованих мімінімумів доходів громадян на день припинення надання такої послуги (послуг)-340 гривень - або громадянин не виконує зобов"язання за договором про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, виплата субсидії припиняється.Тому сплату за комуналку необхідно здійснювати вчасно.

Управління соціальної та молодіжної політики