Високопатогений грип птиці (класична чума птиці, європейська чума птиці) — це інфекційна, висококонтагіозна хвороба птахів, що викликається одним з штамів вірусу грипу типу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення.

Грип птиці охоплює велику частину поголів’я у неблагополучному господарстві та на великій території навколо. За природного інфікування вірус грипу можна виділити від усієї домашньої та деяких видів дикої птиці, які є резервуаром збудника в природі.

Клінічні ознаки

Захворюваність птиці на грип у господарстві може охоплювати від 80 до 100 % поголів’я і мати різний перебіг.

Так, інкубаційний період триває від 20 годин до кількох діб, далі температура підвищується до 43–44°С, птиця стає пригніченою, яєчна продуктивність різко падає, спостерігаються порушення у роботі органів травлення та дихання, гребінь та сережки набувають синюшного забарвлення і вже протягом перших двох днів до 80–100% птиця гине.

Для встановлення діагнозу до лабораторії можна направляти свіжі трупи або хвору птицю внутрішні (легені, селезінку, печінку, серце, нирки і трахею).

 

Власникам птиці, з метою запобігання заносу вірусу хвороби, необхідно дотримуватись наступних заходів профілактики:

  • купівлю птиці здійснювати в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
  • інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці і надавати доступ для проведення клінічного огляду та необхідних профілактичних щеплень та обробок;
  • утримувати різні види птиці окремо;
  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикою, в тому числі синантропною (голуб, горобець, сорока, ворона тощо);
  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання птиці;
  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території, послід та підстилку спалювати або обеззаражувати біотермічним методом;
  • дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за птицею.

Специфічного лікування при захворюванні птиці на грип не розроблено. Вся птиця у вогнищі інфекції, а також у загрозливій зоні підлягає знищенню.