З метою зменшення та недопущення випадків отруєння бджіл внаслідок застосування пестицидів 18.03.2024 року в залі засідань Бершадської міської ради провели спільну нараду із залученням представників місцевих органів влади, бджолярів, суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері вирощування сільськогосподарських культур, щодо тримання законодавства в частині використання пестицидів.

Розпочався захід зі вступного слова першого заступника міського голови Дмитра Красиленка, який відзначив про важливу роль бджільництва в сільському господарстві і метою проведення цього заходу є налагодження дієвого діалогу між аграріями та пасічниками задля запобігання випадкам отруєння бджіл, внаслідок застосування пестицидів.

Про основні вимоги щодо безпечного застосування засобів захисту рослин доповіла провідний спеціаліст відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Рутковська Лариса.

Крім того розповіла про дії пасічників і аграріїв в період обробітку сільгоспугідь пестицидами та зразки заяв і повідомлень підприємствами, які дадуть можливість зафіксувати факт існування пасіки.

Також пасічникам було наголошено на обов’язковій реєстрації пасік та своєчасному інформуванні органів місцевого самоврядування і користувачів сільськогосподарських угідь про місце розміщення своїх пасік. Про це розповіла головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Гайсинського районного управління ГУ управління   Держпродспоживслужби у Вінницькій області Охріменко Тетяна. Особливу увагу було акцентовано на те, що суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це органи місцевого самоврядування та пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 - ти кілометрів від оброблюваних площ.

Згідно Інструкції з профілактики отруєння бджіл пестицидами для фіксування випадку отруєння бджіл необхідно повідомити суб’єкта господарювання, Держпродспоживслужбу, орган місцевого самоврядування та звернутися до них із заявою, також звернутися до національної поліції. Після цього проводиться невідкладне обстеження пасіки комісією, складання акту та відбір проб бджіл та рослин зі слідами пестицидів. Налагодження конструктивної співпраці пасічників, аграріїв та органів влади стане запорукою успішного розвитку бджільництва.

Отже, аграрії мають дотримуватися чинних нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєння, та регламентів застосування пестицидів. І, щонайменше, попереджати пасічників про свої дії заздалегідь, що не лише забезпечить відсутність судових тяжб з приводу відшкодування завданої шкоди, а й принесе користь обом сторонам, пасічнику – мед, пилок та здорових бджіл, власнику с/г підприємства і фермерського господарства – підвищення врожайності сільськогосподарських культур не менш як на 25%, що запилені бджолами, а пересічним людям – продукти бджільництва для здоров’я та продукцію випущену сільськогосподарськими підприємствами на прилавках магазинів.

Під час роботи наради – семінару між учасниками відбувся конструктивний обмін думками та інформацією.

Пасічникам, сільськогосподарським підприємствам і фермерським господарствам необхідно зрозуміти, що дотримання кожним з них цих правил і прояв взаємоповаги та діалогу є гарантом плідної співпраці між ними, що не лише забезпечить збереження бджіл, а й принесе користь обом сторонам.

Тож, закликаємо пасічників, власників сільськогосподарських підприємств і фермерських господарств з усією відповідальністю поставитися до вирішення проблемного питання і усіляко сприяти недопущенню випадків загибелі бджіл під час обробітку сільськогосподарських угідь пестицидами.