Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби  у Вінницькій області нагадує, що особи, діяльність яких пов’язана з організацією робіт із зберігання та/або застосування пестицидів або з проведенням робіт із транспортування, зберігання, застосування, торгівлею пестицидами, повинні мати посвідчення про право роботи з пестицидами. Посвідчення про право роботи з пестицидами видається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту рослин, один раз на два роки після проходження навчання відповідно до програми навчання осіб, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням, торгівлею пестицидами. Порядок одержання посвідчення про право роботи з пестицидами визначається Кабінетом Міністрів України. (стаття 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати», постанова Кабінету Міністрів України  від 09 травня 2023 р. N 458).

Реалізації підлягають пестициди і агрохімікати, які офіційно зареєстровані і дозволені для використання на території України, а реалізація населенню – відповідати пестицидам і агрохімікатам, дозволених для роздрібного продажу населенню (п. 6.11.6. Державних санітарних правил ДCанПіН 8.8.1.2.001-98).  

Розміщення на ринку пестицидів і агрохімікатів, дозволених для роздрібного продажу населенню, здійснюється виключно у дрібнофасованому вигляді та за обов’язкової наявності етикетки, яка містить інформацію, передбачену частиною другою статті 10 цього Закону (стаття 10 Закону України «Про пестициди і агрохімікати»).

Кожна товарна одиниця пестициду або агрохімікату, крім тих, що використовуються для державних випробувань та/або наукових досліджень, повинна супроводжуватися етикеткою, на якій щонайменше зазначаються: назва пестициду або агрохімікату та його препаративна форма; назва діючої речовини пестициду та її вміст; виробник пестициду або агрохімікату; класифікація і токсичність пестициду або агрохімікату, гарантійний термін зберігання пестициду та інша інформація. Розфасування пестицидів і агрохімікатів може здійснюватися лише за наявності дозволу його виробника або власника знака для товарів і послуг (стаття 10 Закону України «Про пестициди і агрохімікати»).

Суб’єкт господарювання, який здійснює реалізацію засобів захисту рослин, повинен вести облік наявності і використання пестицидів у порядку, передбаченому законодавством (стаття 14 Закону України «Про пестициди і агрохімікати»).

Облік наявності та використання пестицидів і агрохімікатів ведеться підприємствами, установами, організаціями в прибутково-видаткових книгах (журналах), де зазначаються:   назву пестициду, агрохімікату;  дата надходження і дата використання чи реалізації; назва документа, за яким надійшов, використаний, реалізований пестицид, агрохімікат; вага наявного пестициду, агрохімікату (кілограмів, тонн); залишок пестициду, агрохімікату після використання, реалізації (кілограмів, тонн).

Прибутково-видаткова книга (журнал) ведеться у паперовій або електронній формі та зберігається у власника пестицидів, агрохімікатів. (постанова Кабінету Міністрів України від 2 листопада 1995 р. N 881)

Обов’язковим при здійснення діяльності, пов’язаної з пестицидами, є дотримання техніки безпеки та встановлених санітарних норм згідно ДCанПіН 8.8.1.2.001-98.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють торгівлю пестицидами, повинні дотримуватись й інших вимог, передбачених законодавством.