22 лютого 2024 року   в читальній залі КЗ «Бершадська  бібліотека»  відбулася чергова зустріч розмовного клубу  «Мова – ДНК нації». Цікавою була  о засідання «Стоп ! Суржик.  Калька - це добродійка чи злодійка?» 

А почалося все із чашки запашної кави і знайомства з мудрою притчею про  життєві проблеми. Аромат улюбленого напою створив затишну атмосферу, збадьорив  та надихнув  присутніх на приємне спілкування.

Учасники засідання   познайомилися з термінами «суржик», калька», «калькування».  У формі живого спілкування  працювали над розвитком мовлення:  знаходили  кальки  в текстах,  пояснювали їх значення, добирали власні українські відповідники, редагували словосполучення , замінюючи їх на українські альтернативи (інша справа - інша річ; з точки зору - з погляду; на рахунок роботи – щодо роботи;   вирішувати проблему  - розв’язувати проблему ) .

Наша мова має абсолютно достатню кількістю ресурсів для вираження думок в усіх їхніх нюансах. Варто лише захотіти не плисти за течією бездумного калькування, а дістати потрібне слово з невичерпної ї криниці словника.

Присутні не тільки поповнили свої знання, а й  отримали задоволення від живого спілкування.

Запрошуємо в бібліотеку тих, хто любить рідну мову, бажає її вдосконалити, щоб вона звучала чисто, легко і невимушено!

 

 Людмила ПЕЧЕНОГА

 Бібліотекар читального залу

 КЗ «Бершадська бібліотека»