У рамках бібліотечного онлайн-проекту  «Світлописи минулих літ», Яланецька сільська бібліотека запрошує на ото концерт   сільського духового оркестру. Старі фотографії «грають» вальс і польку, гопак та краков’як.  А ще світлини спонукають до роздумів і спогадів.

Яланець… Звичайне подільське село. Незвичайне воно, мабуть тим, що найбагатше на музикантів. Більше 50  мешканців с. Яланець  мають дипломи музичних закладів, зокрема факультету духових інструментів.

Йоган Себастян Бах писав : «Мета музики – чіпати серця». Яланецькі музиканти торкнулися багатьох сердець. Без них не обходилося жодне сільське дійство.   Протягом багатьох років у селі Яланець змінювалися керівники та учасники  духового колективу, та не було жодного року,  коли б не грала духова музика у селі. Славу та авторитет  «яланецькі  музики» завоювали не лише у своєму селі, а й в усьому районі, а то й області.

Керівниками колективу були люди, які любили музику та передавали свою майстерність іншим. Варгоцький Іван Герасимович  першим у селі розпочинав духову майстерність та зібрав охочих грати. Далі були : Пугач Сергій Васильович, Марчак Іван Гнатович, Пугач Василь Гнатович.

Духовий оркестр став яскравою музичною  візитівкою Яланця, що протягом десятиліть дарує музику.   Музика в житті людини – важлива річ. Вона супроводжує нас і в радості, і  в горі, від самого народження і до самої смерті, як би це не було сумно.  Адже, музика різнобарвна: лагідна і бадьора, спокійна й запальна, сумна й жартівлива.

Коли розливаються мелодії духового оркестру збираються люди. Духовий оркестр дарує людям свято, додає сил і віри, надії на перемогу. У чарівних звуках – радість і печаль, захоплення та ніжність, розставання і зустріч, торжество гармонії та сили.

Зібрала, систематизувала світлини та підготувала відео презентацію завідувачка  Яланецькою сільською бібліотекою Катерина Бабій.   Старі фотографії, де грають музиканти, передають нам дух епохи, ми бачимо вигляд та емоції людей. Роздивляємося їх знову і знову, старі пожовтілі світлини з весіль і полів, у селі, біля приватних осель і будинку культури – вони зафіксували мить на роки. Сьогодні на фото  грають  музиканти різних поколінь, але кожен з них закоханий у духову музику. Бо духова музика – мелодія душі і серця.  

   Запрошуємо переглянути відео презентацію та насолодитися чарівними звуками духових інструментів.

 Людмила НІМЧУК

 Директор КЗ «Бершадська бібліотека»

 

Посилання на Ютюб  https://youtu.be/MwfTkLR4sME