Народився 28 листопада 1986 року у  м. Бершадь (Пилипонівка). Навчався у Бершадській загальноосвітній школі І-ІІІ ст. №2,  яку закінчив у 2001 році .

З дитинства  був добрим і дуже працьовитим хлопцем.  Багато років працював, щоб забезпечити матеріально сім’ю. Мав чудову родину,  разом з дружиною Юлією Віталіївною виховували троє дітей: Тетяну (2008 року народження), Андрія ( 2009 року народження), Івана  (2012 року народження).

Його захопленням була рибалка,  а найбільшою мрією - власний будинок з городом до річки.

У 2020 році Олександр Цуканов  пішов добровольцем у Збройні Сили України, служив  в Донецькій області,  брав участь в Операції об’єднаних сил (АТО/ООС), за бойові заслуги нагороджений медаллю.  Через сімейні обставини у 2021 році повернувся до цивільного життя. Працював на різних роботах. А коли почалася російсько- українська війна  19 квітня  2022 року добровільно пішов до лав Збройних Сил України. Мав потребу і обов’язок – захищати рідних, свою землю, Україну від  підступного ворога.  Проходив службу м. Авдіївка Донецької області.

Олександр Цуканов  з надзвичайною волею, силою та вірою в Україну боронив наш мир, але, на жаль, віддав найцінніше - своє молоде життя… Загинув 28 травня 2022 року під час ведення бойових дій в районі міста Авдіївки Донецької області.

Поховали Цуканова Олександра Петровича 10 червня  2022 року  у м. Бершадь на старообрядницькому цвинтарі. Чимало мешканців громади прийшли попрощатися із Героєм, серед них – рідня, друзі та небайдужі жителі, які зустріли загиблого земляка живим коридором, висловлюючи щирі співчуття рідним та близьким з приводу непоправної втрати дорогої людини.

Олександр назавжди залишиться в пам’яті та серцях бершадчан 35-річним Героєм, який віддав життя за Україну, за волю, за народ... Вічна пам’ять Герою!

Герої не вмирають!