Народився Сергій у  сім'ї Леоніда та Тетяни Кушнірів. Змалку виховували батьки у синові доброту та порядність. Ще з дитячих років вирізнявся Сергійко своєю допитливістю та винахідливістю. Гарно та старанно навчався у Сумівській ЗОШ. Після закінчення школи у 2009 році вступив у Вінницький технічний університет, який закінчив з відзнакою.

По закінченню університету був призваний на строкову службу до лав ЗСУ.       Навчаючись  у м. Вінниці, зустрів свою долю – Катерину, яку полюбив усім серцем. Молоді люди одружилися, народився синочок Сашко, маленька копія свого батька. І все наче було б добре, якби на нашу землю не прийшла ця клята війна.

         26 лютого 2022 року Сергій мобілізувався до ЗСУ. Служив разом з батьком пліч-о-пліч. Зі слів побратимів він був гарним воїном, здібним та відважним,  за що 6 грудня 2022 року Указом Президента України був нагороджений медаллю "За мужність та відвагу». 

Сергій понад усе мріяв повернутися додому з Перемогою, але 5 січня 2023 року  внаслідок артилерійського обстрілу в місті Соледар Бахмутського району Донецької області наш Герой загинув під час виконання бойового завдання. Обірвалося молоде життя…

В па'мяті родичів, односельчан, друзів Сергій залишиться доброю і чуйною людиною, яка завжди прийде на допомогу усім, хто потребує. Вмів підтримати словом і ділом.

Поклик душі призвав його до боротьби за правду, свободу, незалежність своєї Батьківщини і через свій особистий подвиг він подарував нам віру й надію в нашу Перемогу. Ціною жертовності Сергій показав, що наш український дух є незламним, а народ – нескореним!

12 січня 2023 року всією  громадою прощалися із героєм, патріотом України Сергієм Леонідовичем Кушнірем.  Його смерть – не тільки біль родини - це біль усієї країни. Справжній патріот, вірний син України. Таким він назавжди залишиться у нашій пам’яті, а його ім’я навіки буде взірцем мужності, патріотизму та незламності. Поховали загиблого з усіма військовими почестями на місцевому кладовищі.

 

Не плачте, мамо, не плачте, тату...

Не плачте, мамо, не плачте, тату;

Не плач, мій сину, я в рай лечу...

А вранці - рано у рідну хату

Птахом прилину й прошепочу:

- Катрусю, рідна, прокинься, прошу!

Я в шибку стукав, а ти ще спиш...

Сашко наш плакав, щось, певно, снилось...

Ти злишся, мила? Чого мовчиш?!

Не злись, кохана, не плач так гірко,

Це біль страшенний, та він мине..

Тебе кохав я, моя ти зірко,

І те кохання було хмільне.

Не так хотів я, не це я мріяв!

В нас були плани, бо ми - сім'я.

Москаль проклятий кулями "сіяв"-

Гармата... Вибух... Й загинув я.

Тепер я маю огненні крила;

Я - Вічний воїн, ваш Захисник!

Та, жаль, що хата - темна могила,

І до такої зовсім не звик..

Я вас, рідненькі, самих не лишу,

Я завжди поруч, все біля вас.

І часом звістку з небес напишу,

Аби лиш вогник в душі не згас.

Всі називають мене Героєм:

Я рідну землю свою беріг;

Та чорний вОрон ще перед боєм

Кружляв у небі і впав до ніг.

Холодні сльози бігли струмками,

Перед очима - усе життя...

Я був в Сумівці тоді думками,

А в Соледарі - серцебиття.

Не плачте, мамо, не плачте, тату...

Я Ваш навіки дорослий син;

Я знов повернусь у рідну хату,

Але та зустріч - гіркий полин...

Наталя Ярмійчук-Запорожець