Народився 15 червня  1991 року у м. Бершаді. Навчався у Бершадській загальноосвітній школі І-ІІІ ст №3. Був цілеспрямованим, позитивним юнаком, мав багато захоплень та друзів. Далі був студентом Вінницького Національного аграрного університету.

    Трачук Руслан Віталійович призваний на військову службу 28 серпня  2022 року Гайсинським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки. Служив у 46-тій окремій аеромобільній бригаді (46 ОАеМБр) — військове з'єднання у складі Десантно-штурмових військ Збройних сил України.

     З липня по листопад 2022 року бригада брала участь у визволенні Правобережжя півдня України. 46 ОАеМБр брала участь у важких боях за Білогірку, Сухий Ставок, Дудчани, Малу Олександрівку.

    У грудні 2022 року бригада висунулась на підкріплення українських військ на Донеччині, в район оборони Бахмута і Соледара. Воїни бригади  героїчно тримали оборону Соледару до останнього.   Далі бригада перебувала у Донецькій області біля Бахмуту.  Руслан  був авторитетом серед колег по службі та за час проходження військової служби зарекомендував себе виключно з позитивної сторони. Він не шукав слави, а з честю виконував свій обов'язок чоловіка і захисника.

   Під час ведення бойових дій на Донеччині, де точаться важкі бої, в результаті мінометного обстрілу з боку противника 31 січня 2023  року Руслан Трачук отримав  несумісні з життям травми

   Уся Бершадська громада густо окроплена сльозами відчаю та болю від передчасної втрати... Руслану навічно залишиться 32 роки.

   Вічна та світла пам’ять Руслану! Герої не вмирають!