В березні 2024 року  Гайсинським РВ №1 філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницькій області спільно з представниками Бершадської міської ради, Бершадським БВПД з метою підвищення правової обізнаності населення на базі Гайсинського районного відділу №1, проведена консультаційна робота з суб’єктами пробації, які знаходяться на обліках Гайсинського районного відділу №1 , та висвітлено тему «Розвиток системи пробації та збільшення альтернатив позбавленню волі».  Окрема увага приділена  новому виду покарання без позбавлення волі, а саме  «Пробаційному нагляду».

   В Україні запроваджують пробаційний нагляд як основний вид покарання і альтернативу позбавленню та обмеженню волі. Цей закон про зміни до Кримінального кодексу про вдосконалення кримінального покарання в умовах воєнного стану підписав президент України. Пробаційний нагляд означає, що засуджені за деякі кримінальні злочини відбуватимуть покарання без ізоляції від суспільства, тобто не у в’язниці. Пробаційний нагляд — основне кримінальне покарання, яке полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства.

     На завершення зустрічі учасники отримали  інформаційні буклети на різноманітну правову тематику, та відповідні консультації.

    Також начальником Гайсинського РВ №1 філії ДУ « Центр пробації» у Вінницькій області, додатково роз’яснено права та обов’язки засуджених до покарань без позбавлення волі, вказано на недопущенні вчинення повторних кримінальних, та адміністративних правопорушень, роз’яснено наслідки у разі вчинення  таких.

 

Начальник Гайсинського районного відділу №1                  Анатолій БІЛОЗІР