В квітні 2024 року  Гайсинським РВ №1 філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницькій області спільно з спеціалістами Бершадського БВПД з метою  висвітлення  ефективності роботи  інструментів пробації ,підвищення правової обізнаності населення на базі Гайсинського районного відділу №1. Проведено  право просвітницький захід з суб’єктами пробації, які знаходяться на обліках Гайсинського районного відділу №1 , та висвітлено тему:

« Інструменти впливу  на правопорушників, задля убезпечення суспільства».

Пробація — це альтернатива позбавленню волі, що передбачає відбування засудженими покарання в громаді без ізоляції від суспільства. При цьому система пробації забезпечує не лише контроль за виконанням обов'язків, покладених судом, та й може надавати певні консультації та допомогу для створення готовності особи жити, не вчиняючи правопорушень. Діяльність пробації базується на індивідуальному аналізі проблемних питань кожного правопорушника, розробці для кожного з них індивідуальної системи мотивації, контролю та допомоги. Пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Діяльність пробації та,  функції соціально-виховної роботи з правопорушниками спрямована на попередження вчинення нових правопорушень. Але ніхто не може гарантувати, що така діяльність забезпечить повне утримання суб’єктів пробації від вчинення нового злочину. Не існує жодного інструменту, який би гарантував такий вплив на правопорушника, проте є різні способи впливу на особу, що доводять високу ефективність. І саме їх застосовують працівники пробації.

         Органи пробації покликані убезпечити суспільство шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та надання суду об’єктивної інформації, що оцінює особу обвинуваченого та його життєдіяльність. Їх діяльність направлена на допомогу, підтримку, мотивацію до змін без ізоляції людини від суспільства та базується на індивідуальному аналізі проблемних питань кожного правопорушника, розробці для кожного з них індивідуальної системи мотивації, контролю та допомоги.   

          Робота з людиною, яка скоїла правопорушення, базується на проведенні науково розробленого дослідження його кримінальної історії, особистості та способу життя, за допомогою якої виявляються проблемні аспекти, що у комплексі ймовірно призвели до вчинення ним правопорушення.

          Задля ефективності діяльності пробації впроваджуються нові методики та інструменти впливу на особу правопорушника, які мають європейський та світовий досвід. Наприклад, інструмент оцінки ризиків вчинення повторного правопорушення, за допомогою якого виявляються проблемні аспекти, що у комплексі ймовірно зумовили вчинення суб’єктом пробації правопорушення (приміром: відсутність освіти, роботи та законних джерел доходів, складна ситуація в родині, вплив оточення, різного роду залежності, спосіб мислення та інші психологічні особливості тощо).

          Пробаційні програми, що застосовуються судом до осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням — це інструмент, який являє собою спеціальні програми соціально-психологічного, психо-корекційного спрямування, щоб людина змінила свою поведінку, своє відношення до оточуючих, свій внутрішній світ.  Програми враховують вікові та психологічні особливості суб’єктів пробації, також передбачають групові та індивідуальні заняття.

     На завершення зустрічі учасники отримали  інформаційні буклети на різноманітну правову тематику, та відповідні консультації.    

 

Начальник Гайсинського районного відділу №1                  Анатолій БІЛОЗІР