В Комунальному закладі «Бершадська бібліотека» презентовано виставку – досьє «Славетний подолянин – Сава Манзій»,  з нагоди  110 – ої річниці від дня народження нашого земляка, доктора біологічних наук, професора Інституту зоології НАН України Сави Филимоновича Манзі́я.

Довідково: Сава Филимонович Манзі́й  народився 22 грудня 1913 в селі Осіївці Бершадського району у сільській, багатодітній родині. У 1925 році навчався в школі, по закінченню сьомого класу вступив у зоотехнікум свинарства в селі Красносілці Джулинського району. У 1933 році закінчив технікум, за  відмінне навчання, був залишений на посаді районного держінспектора по конях, відповідальним за підготовку і здачу найкращих коней для потреб армії. У 1934 році вступив до Київського ветеринарного інституту, який з відзнакою закінчив у 1938 році. Залишився працювати в ньому на кафедрі анатомії тварин — старшим лаборантом, асистентом. Займався викладацько-дослідницькою роботою.

Восени 1939 року призваний в армію на строкову службу, яку проходив у 71-му кавалерійському полку. З початком німецько-радянської війни полк був розформований, а ветлікарів-кавалеристів розіслали по різних частинах. Сава Манзій потрапив в 607 гаубично-артилерійский полк 120-ї стрілецької дивізії на фельдшерську посаду начальника передового ветеринарного пункту першого артдивізіону. В 1942 році отримав перше офіцерське звання: гвардії-капітана ветеринарної служби і був переведений на посаду молодшого ветлікаря. З 1943 року — старший ветлікар. Далі проходив службу на посаді начальника лікувального відділу дивізійного лазарету, начальника лікувального відділення 311 фронтового ветлазарету 1-го Українського фронту. По закінченню війни у званні майора ветеринарної служби служив у Австрії.

Після демобілізації в 1947 році став аспірантом порівняльного морфолога В. Г. Касьяненка на кафедрі анатомії Київського ветеринарного інституту. Потім перейшов в Інститут зоології АН УРСР, де захистив кандидатську дисертацію. З 1963 року керував відділом еволюційної морфології хребетних; очолював секцію зоологічної біомеханіки. За сумісництвом у 1957–1958 роках працював на ветеринарному факультеті Української сільськогосподарської академії. У 1970–1980 роках вів заняття на кафедрі зоології Київського університету.

Наукова і громадська діяльність

Автор понад 220 наукових праць (з яких чотири монографії) в галузі порівняльної, функціональної і еволюційної морфології хребетних. Під його керівництвом підготовлено і успішно захищено 15 кандидатських та 4 докторських дисертацій.

Брав активну участь в громадському і науковому житті. Починаючи з V Всесоюзного з'їзду анатомів, гістологів і ембріологів. Виступав з доповідями і очолював секції зоологічної біомеханіки на всіх всесоюзних конференціях по біомеханіці. Одну з таких конференцій організував і провів у Києві в 1979 році. В той час, коли періодично проводилися «Дні науки» то в Закарпатті, то в Кіровоградській, то в Полтавській областях Сава Филимонович завжди був в складі бригад вчених АН України, що проводили цю роботу, а в двох останніх був головою секції біологів.

Був активним членом українського Товариства «Знання», часто виступав з науково-популярними лекціями на різних зібраннях по радіо і на телебаченні. Також не пропускав жодної можливості брати участь в конференціях по морфології, що проводились за кордоном. Брав участь в роботі конференцій в Італії, Швеції, Болгарії, Німеччині, Польщі, Югославії, Угорщині, Румунії. Працював заступником відповідального редактора журналу «Вісник зоології» і був єдиним морфологом від СРСР в редколегії міжнародного журналу «Zoologische Jahrbucher», що видається в Німеччині (Лейпциг).

Помер 5 жовтня 2008 року, не доживши два місяці до 95-річчя.  Похований в Києві на Байковому кладовищі.

 

                                                                                  Юлія МАРШУК

                                                                             Бібліограф-краєзнавець

                                                                                  КЗ «Бершадська бібліотека»