КЗ «Бершадська бібліотека» запрошує оглянути виставку-вшанування «Іван Віхренко – майстер декоративно-прикладного мистецтва», яка організована на абонементі обслуговування дорослих користувачів,  з нагоди 85-ї річниці від дня народження художника, нашого земляка, уродженця с. Баланівка.

Довідково:

Іван Гнатович Віхренко – український художник декоративно-прикладного мистецтва, художник-монументаліст. Народився митець 11 січня 1939 року в селі Баланівці. Після закінчення місцевої середньої школи вступив до  Вижницького училища прикладного мистецтва (відділ художньої обробки металу). Далі – служба в армії. З 1963 по 1965 роки навчався у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва (відділ художньої обробки скла). Опісля навчання Іван Гнатович повернувся у Чернівці і поринув у творчу працю на Чернівецькому художньо-виробничому комбінаті. Він стає зачинателем монументально-декоративного мистецтва на Буковині. Найбільш відомі його роботи «Музиканти» у готелі «Буковина», «Пошта» на Чернівецькому головпоштамті, «Квітуй, Буковино!», виконані як самотужки, так і в співавторстві, меморіальні дошки, вітражі, мозаїчні панно, декоративні розписи, рельєфи та багато інших талановитих творів прикрашають це місто, тішать око шанувальників його таланту.

З 1971 року художник постійно бере активну участь у всеукраїнських та закордонних виставках, що приносить йому визнання і шану. У 1990 році І.Г. Віхренка прийняли до Спілки художників України.

Монументальне мистецтво вимагає від художника не тільки масштабно бачити задумані образи, майстерно володіти рисунком, але й мати мужність і витримку постійно працювати між небом і землею, на вітрі, під дощем і снігом чи пекучим сонцем. У цьому Іван Гнатович був прикладом для наслідування багатьом художникам. Біля нього постійно гуртувалися митці, прислухалися до його думки, а він надихав їх на працю.

Відійшов у вічність Віхренко Іван Гнатович 21 лютого 2004 року.

 

                                                                                       Юлія МАРШУК

                                                                                      бібліограф-краєзнавець

                                                                                      КЗ «Бершадська бібліотека»