КЗ «Бершадська бібліотека» пропонує переглянути відеопрезентацію «Чарівний світ Марії Приймаченко» , яку з нагоди   115-річниці від дня народження видатної української художниці, підготувала бібліотекар з інформатизації Наталія Лева. Ім’я Марії Приймаченко - заслуженої діячки мистецтв УРСР, лауреатки Державної премії УРСР, Народної художниці України, на честь якої назвали малу планету 14624, відоме у всьому світі. ЇЇ картинами та баченням світу захоплюють,0 зачаровують, спонукають до мислення.

Поважні звання вона отримала ще за життя – справедливо і заслужено за своє дивовижне, казкове бачення світу. У відео ви  познайомитеся із десятьма цікавими фактами із життя видатної художниці, яка писала свої картини в стилі наївного мистецтва. Справжню популярність художниця отримала 1936 року завдяки роботі "Звірі з Болотні". На Всеукраїнській виставці народного мистецтва їй присудили диплом І ступеня. Після цього картини  Марії Приймаченко демонструвались  на Міжнародних виставках в Парижі, у Варшаві, у Софії, у Монреалі, у Празі. Вона надихала самого Марка Шагала – іменитого художника-авангардиста.

У навколишньому світі було незатишно, тож до сільської жінки почали приходити у снах та із благанням в очах зазирати у паперові шибки всіляка звірина. Власними незграбними та наївними картинами Марія Приймаченко (Примаченко) приручала всіх, хто шукав добра та ласки, любові та розуміння: левів, тигрів, ведмедів, биків, мавп, птахів, квіти й дерева. Приймаченко малювала у стилі "наївного мистецтва" – у напрямі примітивізму, який характерний митцям без профільної освіти. Її картинам притаманні яскраві кольори, узагальненість форм, контури на предметах, "дитячість", щирість та символізм.
Талановита мисткиня посідає одне з найпочесніших місць серед визначних діячів XX століття. Її ім’я — поруч з іменами таких майстрів-примітивістів, як французи Анрі Руссо та Анрі Матісс, грузин Ніко Піросманішвілі, хорват Іван Генералич та ін.

    

  Наталія ЛЕВА

 Бібліотекар з інформатизації

КЗ «Бершадська бібліотека»

 

 

Посилання на Ютюб https://youtu.be/VGNrhRs7HSc