Яскравий, мелодійний та цікавий етнодень «Прощання з Колядою» відбувся у читальній залі КЗ «Бершадська бібліотека»Реалізовуючи народознавчий проект «Етнодень в бібліотеці» бібліотекарі Людмила Печенога та Наталія Лева запросили на  захід слухачів Університету ІІІ віку, вихованців та викладачів КЗ «Бершадська дитяча музична школа ім. Р.Скалецького».

Різдвяні свята  – особливі для всього людства, а для українців насамперед. Бо вони  несуть життя, несуть надію, віру та любов. Світлом приходять туди, де панує темрява, теплом – туди, де панує холод.

Зустрічаючи гостей бібліотекарі підготували відповідні декорації із святковими наїдками та гостинцями для колядників.  Мандруючи  сторінками народознавчих книг та співаючи автентичні колядки і щедрівки, учасники дійства дізналися про прадавні звичаї і традиції святкування Різдва та Водохреща  в Україні взагалі та на Бершадщині зокрема.

Зворушливо звучали колядки, щедрівки та віншування у виконанні учасників ансамблю естрадної пісні (керівники Лариса Баранова та Оксана Гончарук), танцювального колективу «Росинка» (керівник Вікторія Бурянчик), зразкового вокального колективу «Світанок» (керівник Олена Гоцуленко) та вокального ансамблю «Співаночки» (керівник Лариса Баранова).  Особливо проникливо і тепло прозвучав  незрівняний «Щедрик» Миколи Леонтовича у виконанні фортепіанного тріо   вихованців музичної школи.

Як годиться в Україні, традиційно гостей зустрічала господиня дому, директор КЗ «Бершадська бібліотека» Людмилу Німчук, яка побажала, щоб в кожній оселі звучали  веселі і енергійні  колядки та щедрівки, аби ми всі разом наколядували довгождану та омріяну перемогу і в нас більше ніколи не було сумних Святвечорів.

Різдвяні свята  – вічні, - продовжували розповідати ведучі заходу. Вони приходять до нас щороку, аби показати, що ми – родина, об’єднана дідівськими традиціями. Сьогодні це шанс підтримати українських воїнів своєю працею і відданістю, підняти їхній дух таємничою колядкою.

Різдво Христове, Водохреща, кутя, узвар, вареники – це наша  українська ідентичність, це наше коріння і наш розквіт, адже  вони  символізують очищення від усього нещирого і недоброго. Це свята світлих та нових починань.  Зі словами вдячності виступила керівник Університету ІІІ віку Марія Цимбалюк, яка подякувала бібліотекарям за   чудове свято, дітям та викладачам за   старовинні колядки і щедрівки та побажала миру і добра у кожну родину і для кожної людини. А на завершення господині, як належить пригощали колядників запашними пиріжками. Адже пироги  є символом свята, радості, які Богом даровані людям.  Христос народився! Славімо його!

 

 Людмила ПЕЧЕНОГА

 Бібліотекар КЗ «Бершадська бібліотека»

 

Посилання на Ютюб (колядки) https://youtu.be/4VNg6q3TM5M