Бібліотекар відділу з обслуговування дітей Комунального закладу «Бершадська бібліотека» Олена Струтинська для учнів 6-А класу Бершадського ліцею №1 імені Анатолія Матвієнка, класний керівник Олена Джужук  провела історичний екскурс «Україна: соборна, вільна, сильна».  

Під час перегляду відеоматеріалів діти мали змогу ознайомитися з історією початку ідеї соборності, як відбувалася підготовка Акту Злуки, як проходило проголошення Злуки, дізналися про перше офіційне святкування Соборності України та яке має велике значення  цей день для кожного громадянина нашої країни. А також взяли активну участь у вікторині-грі  «Відомі українці»,  конкурсі «Знай наших» та обговорити важливі та драматичні події переломного періоду історії України. Провели паралель із сучасною історією України. Зробили висновки, що українці повинні знати свою історію, та берегти незалежність, суверенність та соборність Батьківщини. На завершення заходу гімназисти створили «живий ланцюг», що символізує цілісність України.

22 січня – День Соборності України. День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.

Йому передувало підписання (22 січня 1918 р.) Четвертого універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Західно-Українську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918 року. Процес об’єднання України завершився 22 січня 1919 року.

 Світлана ЄГОРОВА

 Бібліотекар КЗ «Бершадська бібліотека»