Сьогодні бібліотекарі КЗ «Бершадська бібліотека» Алла Іванчишина та Ольга Дашківська провели годину вшанування для учнів 9- тих класів ЗЗСО №2  «Пам'ять живе у нащадках» ,  приурочену Міжнародному  дню пам'яті жертв Голокосту.

Мета заходу: ознайомлення учнів з сумними подіями Голокосту на Україні, виховання почуття патріотизму,  бажання вивчати історію своєї країни.

Бібліотекарі розповіли про злочини, скоєні нацистами під час окупації України, про винищення єврейського народу, табори смерті, трагедію Бабиного Яру. Учням організовано перегляд уривків з документальних фільмів "Бабин Яр - останні свідки", "Голокост – короткий урок історії".

27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Саме в цей день у 1945 році війська звільнили  в'язнів концтабору Освенцим (Аушвіц-Біркенау). Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту був заснований у 2005-му році спеціальною резолюцією ООН.

Голокост - (гр. спалений цілком) загибель значної частини єврейського населення Європи (понад 6 млн) протягом 1933-1945 pp. У роки війни нацистами було створено 22 табори смерті. Один із найвідоміших і найстрашніших - Освенцим (Аушвіц).

Сьогодні маємо інформувати та  акцентувати увагу на страхіттях Голокосту, бо у цивілізованому світі немає бути подібних трагедій,  злочинів проти нації. Ми не можемо відчути  той біль і страждання всім єством, як ті, хто вижив у страшні лихоліття, але ми  маємо винести уроки.

Допоки жива людська пам'ять, трагедію Голокосту слід згадувати із каяттям, соромом і жахом. Людство мусить не забувати про мільйони ні в чому неповинних євреїв і представників інших меншин, про чоловіків, жінок і дітей, яких було знищено варварськими методами, і віддавати їм належну шану.

 

 

                                              Бібліотекар з обслуговування дорослих читачів

                                                                              КЗ «Бершадська бібліотека»

                                                                                                 Алла Іванчишина