Бібліотекарі читального залу КЗ «Бершадська бібліотека» підготували інформаційне повідомлення та презентували інформаційну виставку «Пам’ятаємо героїв Крут», яка розповідає про героїчний подвиг київських студентів під Крутами.


29 січня в Україні відзначають річницю бою під Крутами, який для Українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.


Крути, 29 січня 1918 року... Символ героїзму та відданості нашого юнацтва і символ національної трагедії та безпечності. Саме цього дня в 1918 році поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 300 студентів-добровольцві українського народного університету ім. св. Володимира та учнів старших класів Кирило-Мефодіївської гімназії прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі.

П’ять годин безперестанку юнаки стримували наступ червоних, втрачаючи молоді життя, під градом куль і гранат. Московські солдати без жалю багнетами проколювали юначі груди, прикладами рушниць розбивали голови, добивали поранених . 28 студентів потрапили в полон, де цілу ніч їх по-звірячому мордували, а на світанку повели на розстріл. У зимове холодне небо злетіли звуки гімну „Ще не вмерла Україна... Пролунала недовга кулеметна черга… В загальному бій під Крутами тривав 3 дні. 29 січня було вбито останнього з трьохсот крутівських героїв.


Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку — боронити її.


Україна пишається молодими Героями. Пам’ять про них, як і та велична справа, за яку вони боролися – невмируща!
Запрошуємо відвідати бібліотеку і познайомитися з літературою про події тих далеких років.


Людмила ПЕЧЕНОГА
Бібліотекар читального залу КЗ «Бершадська бібліотека»