У КЗ «Бершадська бібліотека» презентується тематична виставка «Культура, мова та історія кримськотатарського народу». Бібліотекарі нагадують, що кожна мова є особливою та важливою. Мова народу це його душа, його серце і розум. Зникає мова – зникає народ. Кримськотатарська мова як мова одного з корінних народів України є невід’ємним елементом ідентичності та етнокультурної цілісності української нації.

Але, на жаль,згідно з класифікацією ЮНЕСКО  кримськотатарська мова належить до мов, що перебувають під серйозною загрозою зникнення. Додаткова небезпека для збереження і розвитку кримськотатарської мови виникла внаслідок тимчасової окупації Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, де проживає переважна більшість носіїв зазначеної мови.

Вже сьогодні є потреба у  відновленні, збереженні, розвитку та функціонування кримськотатарської мови як мови одного з корінних народів України. Саме  застосування, заохочення до її вивчення незалежно від етнічної належності, популяризацію серед різних вікових груп, особливо серед молоді,  сприятиме збереженню і розвитку унікального соціокультурного явища, фактора самоідентичності і самовідтворення корінного народу.

В Україні ухвалено рішення про переведення кримськотатарської писемності на латинську графіку, яка краще відповідає фонетиці та домінує у нових сферах функціонування мови. Такий підхід підтримує абсолютна більшість кримськотатарських мовознавців,  а також Меджліс кримськотатарського народу.

 Запрошуємо завітати у бібліотеку та ознайомитись із тематичною виставкою.

 

                                                                      Алла ІВАНЧИШИНА

                                                      Бібліотекар КЗ «Бершадська бібліотека»