У читальному залі КЗ «Бершадська бібліотека» оформлено поличку  здоров’я «Рак – це не вирок! Давайте разом переможемо рак!»

4 лютого, в усьому світі відзначається Всесвітній День боротьби проти раку. Він був заснований за ініціативою Міжнародного союзу боротьби з раком (UICC) у 2000 році на Всесвітньому саміті боротьби з раком у новому тисячолітті, який проходив у Парижі.

Згідно з даними, щорічно від раку вмирає 10 мільйонів людей. На жаль, за прогнозами експертів, ця цифра може збільшитися до 13 мільйонів до 2030 року.   Рак є причиною майже кожної шостої смерті у світі.

Рак, як причина смерті, посідає друге місце в структурі смертності населення України  і  разом з серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я нації.

Проблема раку - найважливіша проблема охорони здоров'я України, актуальність якої визначається стійким зростанням захворюваності  населення, складністю своєчасної діагностики та лікування, значною вартістю, високим рівнем інвалідизації і летальності хворих.

Проте рак – це не вирок! З ним можна і необхідно боротись. Його можна і необхідно перемогти!  На даний момент вже відомо, що виникненню 43% ракових захворювань можна було б запобігти,  дотримуючись елементарних норм здорової поведінки: відмови від куріння ; (близько 70% тягаря раку легенів може бути обумовлено одним лише курінням), фізична активність; збалансована та здорова їжа; своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають рак печінки і шийки матки; утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії; своєчасна діагностика і увага до власного здоров’я.         

Пропонуємо ознайомитися з наявною літературою з онкології, представленої в фондах нашої бібліотеки.

Турбота про власне здоров’я, відмова від шкідливих звичок,  регулярне проходження профілактичних оглядів  - це шлях до повноцінного та якісного життя. Ваше здоров’я - є результат любові до самого себе!

 Людмила ПЕЧЕНОГА

 Бібліотекар читального залу КЗ «Бершадська бібліотека»