14 березня 2024 року відзначається 80-а річниця визволення Бершадщини від нацистських окупантів. З нагоди цієї дати в КЗ «Бершадська бібліотека» оформлено виставку-спогад «Вічно жива пам'ять.

Вигнання нацистів з українських територій стало можливим завдяки масовій участі українців у лавах як Червоної армії, так і в партизанських загонах і структурах українського визвольного руху (ОУН та УПА). Маємо пам’ятати усіх.

Весна визволення прийшла на Бершадщину в березні 1944 року в результаті Умансько – Ботошанської операції війська другого Українського фронту 52-ої армії 4-ї –гвардійської; 27-ї та 2-ої і 5-ої танкових армій переборюючи опір противника, розпочали стрімкий наступ на Правому березі ріки Південний Буг.

Після розгрому великого угруповання гітлерівців в Корсунь-Шевченківській операції могутній стратегічний наступ продовжувався.

       

12 березня було визволено села Джулинку, Шляхову, Теофилівку, Тирлівку, Дяківку, Хмарівку, Чернятку, Крушинівку, Сумівку. 14 березня 1944 року було визволено від нацистських окупантів місто Бершадь, а вже 15 березня останні населенні пункти району: Кидрасівку, Голдашівку, Михайлівку та Романівку.

 

Наша Бершадська земля стала місцем Подвигу десятків кращих синів Вітчизни.

Сьогодні через багато років після визвольних боїв, серед безліч справ вдячні нащадки минулих і прийдешніх поколінь пам’ятають про всіх тих, хто визволяв нашу землю, хто пройшов війну.

 

  Історична довідка

Друга Світова війна розпочалася для України 1 вересня 1939 року із бомбардувань Львова силами люфтваффе. 11 вересня частини вермахту увійшли до Галичини, але за таємними домовленостями між Гітлером і Сталіним німецькі війська за 2 тижні відступили на захід.

17 вересня 1939 року у війну на боці нацистського агресора вступив СРСР.

22 червня 1941 року розпочалася війна між вчорашніми союзниками – Третім Рейхом та СРСР, внаслідок чого до кінця року більшу частину України окупували німецькі війська. У грудні 1941–січні 1942-го радянські війська організували перший великий контрнаступ на території України, але зайняли лише незначні ділянки в Криму та під Барвінковим. Спроба навесні 1942 року розвинути попередній успіх призвела до двох катастрофічних поразок радянських сил у Криму і під Харковом та їхнього відступу аж до Волги. Всю нашу територію зайняли окупанти.

У лютому наступного року, розвиваючи наступ після перемоги під Сталінградом, Червона армія зайняла Харків і деякі інші українські міста, але вже в березні залишила їх через німецький контрнаступ. Лише восени розпочалось остаточне вигнання з України нацистських окупантів.

У вигнанні окупантів брала участь вся Україна: регулярні радянські війська та червоні партизани (разом понад 3 мільйони солдат-українців), національне підпілля на чолі з Українською повстанською армією (близько 100 тисяч вояків) і бійці на усіх інших фронтах світу, що наближали спільну перемогу над Гітлером.

Українці воювали в Європі до 8 травня 1945 року. На Батьківщині збройний спротив радянській владі тривав ще понад десятиліття.

                                                                                    

 

 

                                                                                        Юлія МАРШУК

                                                                                        Бібліограф-краєзнавець

                                                                                        КЗ «Бершадська бібліотека»