«Неміліючі джерела історичної пам’яті»  - так називається мандрівка у часі, яку підготувала Бершадська книгозбірня , відзначаючи Міжнародний день пам’яток і визначних місць  та  День пам’яток історії та культури.

Кожна епоха залишає нам у спадщину пам'ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію чи особистість. Є свої визначні пам'ятки − перлини української землі і у нашій громаді.  Це справжній скарб, наша гордість і надбання. До наших днів збереглися середньовічні фортеці, палаци та садиби, стародавні монастирі та  багато інших унікальних архітектурних витворів мистецтва, що навіки прославили своїх майстрів.

Окремо затверджено Список історичних населених місць України до якого занесено 400 історичних населених пунктів України. Україна сповнена своїми дивами. Вона несказанно багата на культурні пам'ятники та різні історичні визначні пам'ятки, але чи буде у наших нащадків можливість помилуватися ними, доторкнутися до минулого, цілком залежить від нас. 18 квітня у Міжнародний день пам'яток та історичних місць в Україні щорічно відзначається День пам'яток історії та культури.  Їх відзначення  започатковано в липні 1983 року Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць (International Council on Monuments and Sites; ІCOMOS), створеної при ЮНЕСКО.  Головна місія цього свята – нагадати світовому суспільству про різноманіття культурної спадщини створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства, її вразливість та необхідність збереження для майбутніх поколінь. Девізом Міжнародного дня пам'яток та історичних місць стали слова: "Збережемо нашу історичну батьківщину".  На державному обліку України за даними Держкомстату України перебуває 144831 пам`ятник , у тому числі за видами : археології − 71214, історії − 52544, монументального мистецтва − 2806, архітектури −17934, містобудування − 3, садово-паркового мистецтва − 308, ландшафтні − 5, науки і техніки − 17. Із загальної кількості пам’ яток − 3005 національного І 141826 − місцевого значення. Створено 63 історико-культурні (архітектурні, археологічні) заповідники (з них 13 − національні).

Сьогодні, через війну  рф  проти України,  зруйновані численні пам’ятки архітектури. МКІП вже зафіксовано більше 200 епізодів воєнних злочинів рф проти культурної спадщини в Україні. На жаль, ці дані не остаточні.

Руйнування об’єктів культурної спадщини є воєнним злочином за Гаазькою конвенцією 1954 року. Наразі збір доказів злочинів росіян проти української культурної спадщини триває. Міністерство верифікує доказову базу для подальшого її використання в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

У ці важкі дні пам’яткоохоронці за допомогою працівників комунальних служб та волонтерів в різних куточках України мобілізувалися для захисту нашого історичного надбання.

КЗ «Бершадська бібліотека» презентує відео мандрівку  музейними закладами Бершадської міської територіальної громади. Вивчайте, гордіться та бережіть свою історію! Подорожуючи по своїй землі, ми відкриємо для себе багато нового і цікавого.

Посилання на Ютюб https://youtu.be/AtiCqwh64IQ

 Юлія МАРШУК

 Бібліограф-краєзнавець

       КЗ «Бершадська бібліотека»