В Бершадській публічній  бібліотеці організовано історичний хроноскоп «Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій землі», до 38-річниці від дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Література , яка представлена на виставці, знайомлить нас із страшними подіями квітня 1986 року, з причинами та наслідками найбільшої у світі техногенної  катастрофи та розповідають нам про мужність рятувальників, які ціною свого життя захистили світ від небувалої біди.

В історії нашого народу чимало скорботних дат, спогад про які пронизує серце гострим болем. Одна з них — 26 квітня 1986 року, коли над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху. Чорнобиль і досі є незагоєною раною.

Ця трагедія забрала життя багатьох людей, завдала шкоди здоров’ю мільйонів українців. Її наслідки ще відчуватимуть на собі майбутні покоління. Вона вважається найжахливішою катастрофою в історії людства. Ім’я їй — Чорнобиль.

Сьогодні Чорнобиль для нас — це майже три з половиною мільйони постраждалих від катастрофи та її наслідків. Це майже 10 відсотків території, що зазнала прямого радіаційного ураження.

Чорнобиль —  знак планетарної біди, що не знає ні відстані, ні кордонів, що не має аналогів за обсягами забруднення природного середовища, негативного впливу на здоров’я та психіку людей, їхній побут і соціально-економічні умови життя.

Кожного року ми повертаємось пам’яттю і серцем до незабутніх трагічних подій, щоб ще раз осягнути, кому зобов’язані можливістю жити. Віддаємо данину шани і вдячності тим, хто пожертвував найдорожчим, хто пішов у вічність заради життя і майбутнього свого народу та всього людства.

 

Алла ІВАНЧИШИНА

 бібліотекар абонементу для дорослих

Бершадської публічної бібліотеки