Мовлення людини – це джерело її думки, світоч розуму, майстерня її творчості. Колись античним філософом Сократом було сказано: «Заговори, щоб я тебе побачив». Так. Справді, золоті слова. Тому вчитися правильного, доречного і гарного мовлення ніколи не пізно. З метою розвитку та вдосконалення правильності мовлення 12 січня 2024 року було проведено тренінг «Говоримо правильно на уроках» для вчителів-словесників закладів освіти громади.

Змістовою лінією заходу стали практичні завдання з граматики, лексики, орфоепії, фразеології та ділового мовлення. Словесники працювали в творчих групах. Мета роботи – пояснення правильності вживання лексем відповідно до лексичних та граматичних норм, наголошування слів, добір синонімічних і антонімічних фразеологізмів. Також складання різножанрових текстів зі словами, у яких наголошений певний склад, пояснення значення іншомовних слів, написання мотиваційного листа для вступу у заклади вищої освіти. Виконані завдання ввійдуть до практичного посібника «Правильно готуємося до НМТ з української мови».

Такі заходи дають можливість перевірити власні знання, поповнити свій досвід сучасними формами роботи й інноваційними завданнями, поділитися особистими напрацюваннями з колегами. Бо, як кажуть, у творчості є початок, та немає кінця: і тільки швидкоплинна течія думок, переконань, нових ідей та креативу.