З лідерами учнівського самоврядування Учнівської ради Бершадщини відбулися майстерки з ненасильницьких дебатів. На початку заходу всіх учасників привітала начальник відділу освіти та спорту Бершадської міської ради Оксана Тартачна.

Ненасильницькі дебати - це форма обговорення, яка допомагає конструктивно висловлювати свої думки на складні теми, враховуючи різноманітність досвіду інших учасників та учасниць.
Ольга Пилипчук, голова Учнівської ради Бершадщини, яка пройшла навчання, розповіла, що майстерка була для неї цікавою, змістовною, бо це прийняття думок інших людей. Дівчина звернула увагу присутніх на те, що спробувала знайти щось нове – таким чином відкрила для себе ненасильницькі дебати.
Протягом майстерки учасники та учасниці з’ясовували, чим ненасильницькі дебати відрізняються від класичних, та дізналися про 7 правил активного слухання. Також багато говорили на складні теми, які їх хвилюють. Аліна Янчук, координатор учнівського самоврядування, навчала учасників технікам проведення ненасильницьких дебатів, щоб молодь, яка пройшла майстерки, могла організувати такі заходи для однолітків у своїх закладах освіти.
«На жаль, через пандемію та воєнний стан підлітки довго навчалися дистанційно. Учнівська молодь сьогочас прагне офлайн заходів. Як фасилітатор, намагаюся робити все, щоб мої вихованці набралися досвіду ведення дебатів, а саме ненасильницьких, могли грамотно та обґрунтовано підбирати аргументи, ввічливо опонувати, — розповіла Аліна Янчук, координатор учнівського самоврядування. — Приємно бачити, що у молоді є бажання обговорювати актуальні соціально-правові теми. Такі заходи – це можливість сформувати інтелектуальну еліту нашої громади, майбутнє України. Підліткам цікаво. Вони проявляють свою індивідуальність, вчаться обґрунтовано говорити, слухати й чути один одного»
Учасники майстерки відвідали хаб ГО «Бершадська родина», де голова організації Лілія Драган провела екскурсію, познайомила з діяльністю організації та результатами участі в різних проєктах. Під час зустрічі лідери мали можливість поспілкуватися зі спікерами, дізнатися, як вони почали власну справу, чому саме її обрали, які виклики, невдачі, успіхи та результати отримали. На завершення спікери дали корисні поради молоді.
Захід завершили брейккавою в ресторані «Continental». Усі лідери учнівського самоврядування отримали сертифікати за участь у майстерках та подарунки.

“PARTICIPATION NEEDS (NONVIOLENT) DEBATE IS BACK!” реалізується ГО “Центр Євроініціатив” (Center for Euroinitiatives) у співпраці з Centro Studi Sereno Regis (Італія) та Universitat Autònoma de Barcelona (Іспанія). Проєкт реалізується за фінансової підтримки Європейської комісії. підтримки Національної Агенції Італії Програми Еразмус+.

Висловлені погляди та думки належать лише авторам/авторкам і не обов’язково відображають погляди Європейського Союзу чи Європейської виконавчої агенції з освіти та культури. Ні Європейський Союз, ні Європейська виконавча агенція з освіти та культури не можуть нести відповідальність за них.